EMI zegt 350 artiesten de wacht aan

De Britse muziekuitgever EMI Group schrapt 1500 banen en wil het aantal onder contract staande artiesten met eenvijfde verminderen. EMI hoopt hiermee jaarlijks vijftig miljoen pond (ruim zeventig miljoen euro) te besparen....

Van onze correspondent Peter de Waard

De klappen vallen voor een deel in Nederland. EMI wil zich concentreren op grote internationale sterren als Rolling Stones, Robbie Williams, Kylie Minogue, Radiohead, Coldplay en Norah Jones en wil snijden in de minder renderende en vooral op deelmarkten gerichte acts op het Europese continent. In totaal heeft EMI nu 1600 artiesten onder contract. Dat aantal zal met 350 worden teruggebracht. Ook het Nederlandse artiestenbestand wordt kritisch onder de loep genomen. EMI heeft hier twintig artiesten onder contract, onder wie André Hazes, Rene Froger, Anouk, Bl Trijntje Oosterhuis en Di-rect.

Mark Bremer van EMI in Nederland zegt dat ook in de toekomst verder zal worden gewerkt met Nederlandse artiesten. 'Het zal niet zo gaan als Warner die twee maanden geleden zijn hele Nederlandse stal opdoekte, waardoor Ilse de Lange op straat kwam te staan. Maar wij zullen kritischer kijken met wie we verder gaan en wat we voor hun campagnes uitgeven', aldus Bremer.

Verder zal EMI de productie van cd's en muziekdvd's afstoten. De fabriek in Uden die alle Europese cd's maakt, zal worden verkocht aan het Amerikaanse bedrijf MedioMotion. De werkgelegenheid voor de vijfhonderd personeelsleden is vooralsnog gegarandeerd. De cd-fabriek in het Amerikaanse Jacksonville gaat dicht. Op het kantoor in Hilversum - waar tachtig mensen werken - vallen mogelijk ontslagen.

De muziekindustrie heeft het op dit moment erg moeilijk, vooral door het illegaal ophalen van muziek via het internet. Warner Music maakte twee maanden geleden bekend eenvijfde deel van zijn personeelsbestand te schrappen.

Het in 1931 opgerichte platenlabel EMI is buitengewoon succesvol geweest. In 1955 wist EMI via een overname van Capital Records in de VS Frank Sinatra onder contract te krijgen. The Beatles (1962), Sex Pistols (1976) en de Spice Girls (1996) werden door EMI in een vroeg stadium ontdekt. De muziekmarkt is in 2004 echter veel meer gefragmenteerd. Daarnaast kopen jongeren nauwelijks meer cd's.

De afgelopen jaren heeft EMI geprobeerd met schaalvergroting de malaise het hoofd te bieden. Zo werden overname- en fusiebesprekingen gevoerd met Warner Music en Bertelsmann. Maar die liepen spaak. EMI-bestuursvoorzitter Eric Nicoli noemde de herstructurering gisteren een stap vooruit. 'EMI wil een flexibele en vooruitstrevende muziekuitgeverij blijven die inhaakt op nieuwe trends en technologische ontwikkelingen. Wij blijven optimistisch dat de markt in de toekomst weer zal kunnen groeien. En we moeten daar klaar voor zijn.' Alain Levy, baas van EMI Music, zei gisteren dat de muziekdivisie van EMI het relatief beter doet dan de concurrenten en daarmee zijn marktaandeel heeft kunnen vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden