Profiel

Elke vrijdag biedingsoorlog op de site

Begonnen als een kleine community voor verzamelaars, is het bedrijf uit Assen nu een van de grote spelers in de veilingwereld. Investeerders steken er 75 miljoen euro in.

Catawiki-oprichters René Schoenmakers (links) en Marco Jansen. Beeld null
Catawiki-oprichters René Schoenmakers (links) en Marco Jansen.

Ergens in de wereld zijn er mensen die een klein fortuin over hebben voor een eerste druk van Kuifje in Afrika, een tand van een Tyrannosaurus rex of een enkele haar van Napoleon. Voor de laatste curiositeit werd in april van dit jaar op Catawiki 2.400 euro betaald. Deze webveiling krijgt 75 miljoen euro van investeerders om te groeien, zo wordt vandaag bekendgemaakt.

Het bedrijf wil niks zeggen over hoe de investeerders Catawiki waarderen of hoe groot hun belang nu is. Naar Nederlandse begrippen is 75 miljoen een hoop geld. De afgelopen twee jaar haalde alleen Adyen, een specialist in elektronische betalingen, meer binnen: 200 miljoen. De meeste Nederlandse internetstarters moeten het doen met enkele tonnen. Vorig jaar verdeelden ze met z'n allen 500 miljoen euro.

Origineel schilderij Karel Appel. Opbrengs: 16.000 euro. Beeld null
Origineel schilderij Karel Appel. Opbrengs: 16.000 euro.

Accel Partners

Veelbelovende bedrijven weten steeds vaker financiers uit het buitenland te vinden. Een van de investeerders in Catawiki is Accel Partners, een gerenommeerde naam in Silicon Valley. De durfinvesteerder was in 2005 een van de eerste partners van Facebook en verdiende naar schatting 9 miljard dollar aan de beursgang van het sociale netwerk.

Hoe is Catawiki in het vizier gekomen van de Amerikanen? 'Ze waren onder de indruk van ons concept', zegt René Schoenmakers, die de website samen met Marco Jansen oprichtte. Catawiki opereert tussen de grote veilinghuizen en internetveilingen in als Marktplaats en eBay, waar bieders en kopers rechtstreeks zaken met elkaar doen. Catawiki laat experts objecten beoordelen, op afstand, aan de hand van foto's en omschrijvingen. De website regelt de veilingen en de betalingen. Wekelijks wisselen zo 15 duizend items van eigenaar.

Esquel meteoriet, één van de mooiste meteorieten ooit gevonden. Opbrengst: 5.000 euro. Beeld null
Esquel meteoriet, één van de mooiste meteorieten ooit gevonden. Opbrengst: 5.000 euro.

Veilingmeesters

De kracht van Catawiki zit in de expertise van zijn veilingmeesters, onder wie Frans Laurentius, een handelaar die ook het prentenkabinet van het Rijksmuseum adviseert. Catawiki heeft nu zo'n 85 veilingmeesters op de loonlijst. 'We krijgen steeds verfijndere specialismen', merkt Schoenmakers op. 'Hadden we eerst veilingmeesters voor beeldende kunst, nu hebben we onderverdelingen zoals Cobra of klassieke Franse schilderkunst.'

Anders dan op Marktplaats en eBay, die alles verkopen, is de richtlijn op Catawiki dat een object zeker 75 euro moet opleveren. De webveiling toucheert 15,1 procent commissie van de verkoper en 9 procent van de koper. Elke veiling begint op vrijdag, met een startbedrag van 1 euro. 'Op vrijdag nemen mensen op kantoor al de tijd om het nieuwe aanbod te bekijken', zegt Schoenmakers. 'Het startbedrag laat mensen bieden ook al weten ze dat de uiteindelijke verkoopsom waarschijnlijk hun budget te boven gaat.'

Tekst loopt door onder de tabel.

Allereerste Kuifje album (1930). Opbrengst: 30.000 euro. Beeld null
Allereerste Kuifje album (1930). Opbrengst: 30.000 euro.
null Beeld null

Bidding wars

Elke avond als veilingen aflopen, ontstaan er bidding wars. Elk bod op het laatste moment rekt de duur van de veiling met een minuut op. Sinds 2011 zijn er 31 miljoen objecten verkocht. Catawiki begon in 2008 als een plek waar verzamelaars onlinecatalogi aanlegden. Eind 2011 kwam daar de mogelijkheid bij om items te veilen. Elke maand trekt Catawiki 8 miljoen bezoekers.

Het bedrijf met 200 werknemers en vestigingen in Assen (geboortegrond), Amsterdam, Berlijn en Parijs wil groeien in de landen waar zich de nieuwe rijken bevinden, zoals China en in het Midden-Oosten. 'Een deel van die 75 miljoen gaan we steken in onlinemarketing om voet aan de grond te krijgen op nieuwe markten.' Maar Schoenmakers is ook naarstig op zoek naar programmeurs. 'We hebben er nu 25. We hebben er zeker honderd nodig.'

Zeldzame DeLorean DMC-12 (1982). Opbrengst: 21.000 euro. Beeld null
Zeldzame DeLorean DMC-12 (1982). Opbrengst: 21.000 euro.
Kaak van een ­T-Rex met 16 tanden. Opbrengst: 10.000 euro Beeld null
Kaak van een ­T-Rex met 16 tanden. Opbrengst: 10.000 euro
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden