Elektronicaketen Scheer & Foppen failliet: 475 man op straat

Elektronicaketen Scheer & Foppen is failliet. Het bankroet over het winkelbedrijf met 56 filialen is dinsdag door de rechter uitgesproken. Voor alle 475 medewerkers is ontslag aangevraagd. Ook enkele webwinkels, waaronder Bobshop, Internetshop en logistiek dienstverlener E-man vallen onder het faillissement.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Het familiebedrijf kampte al enkele jaren met een teruglopende omzet. Probleem voor Scheer & Foppen was dat consumenten producten als televisies en stofzuigers in toenemende mate via het internet zijn gaan kopen, en steeds minder in de fysieke elektronicazaak.

Of er nog een doorstart inzit valt te betwijfelen. De afgelopen maanden heeft de directie al tal van gesprekken gevoerd met overnamekandidaten die het bedrijf zouden kunnen doorstarten, maar dat liep op niets uit. 'Je weet nooit wat voor partijen het bericht van het faillissement nog op de been brengt, maar met alle voor de hand liggende overnamekandidaten is al gesproken', aldus een woordvoerder van Scheer & Foppen.

De curatoren melden dat alle filialen voorlopig wel open blijven. Scheer & Foppen Installatietechniek is niet failliet verklaard en wordt onveranderd voortgezet. Bij die 'zelfstandige en financieel sterke onderneming' werken volgens de zegsman nog een kleine honderd mensen.

Dixons

In oktober vorig jaar ging een andere bekende elektronicaketen over de kop: Dixons. Dat gold ook voor een aantal zusterbedrijven die eveneens onder de paraplu van retailer BAS Group vielen, zoals computerverkoper MyCom. Dixons ging verder als webwinkel.

Relevant Holdings nam de failliete winkels van Dixons en MyCom over. Door die overname werd de nieuwe eigenaar in één klap de grootste telefoonverkoper van Nederland. Na de inlijving bleven 33 Dixons- en 22 MyCom-winkels over. Dat waren er beduidend minder dan de 88 Dixons- en 38 MyCom-winkels die er nog waren bij het faillissement van BAS Group.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden