Eis van miljoenen tegen telecombedrijven

De vier grote mobiele-telefoniebedrijven in Nederland – KPN, Vodafone, T-Mobile en Orange – hangt een strop boven het hoofd van honderden miljoenen euro’s....

Alle ogen in de sector zijn gericht op het Gerechtshof in Den Bosch dat vandaag een oordeel velt in een slepend juridisch gevecht tussen Vodafone en BTC Telecom in Amsterdam. De eigenaar daarvan eist 4,5 miljoen euro voor klanten die hij had aangebracht bij het mobiele belbedrijf, maar die bij verlenging van hun contract rechtstreeks werden benaderd door Vodafone en werden overgenomen.

In 2003 werd BTC door de rechter in Maastricht in het gelijk gesteld. Vodafone heeft later – onder protest – al bijna 150 duizend euro betaald aan aan het bedrijf. De verwachting is dat het hof de hoogte van de resterende vergoeding zal vaststellen.

Het conflict tussen de belbedrijven en de dealers richt zich op de vraag van wie de klanten zijn. De winkeliers zeggen dat ze zijn opgetreden als agenten. Volgens de wet zijn de klanten daarmee hun eigendom. De telecombedrijven spreken dat tegen. Vier jaren geleden hebben ze de contracten met de dealers aangepast, waarbij expliciet werd vastgelegd dat er voortaan wordt afgeweken van de agenturenwet.

KPN heeft zich eerder dit jaar ingedekt tegen toekomstige claims door de tussenhandelaren te vragen een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Daarmee beloven de winkels af te zien van het recht op provisie ‘dat in het verleden zou kunnen zijn ontstaan’. In ruil daarvoor krijgen de dealers een nieuw contract met KPN. Het contract verwijst uitdrukkelijk naar de zaak van BTC versus Vodafone.

De vaststellingsovereenkomst is een vreemd geval, constateert Dirk de Graeff van de stichting Goed Ondernemerschap in de Mobiele Telefoniemarkt (GOMT), dat zich heeft opgeworpen als bemiddelaar tussen de belbedrijven en ‘enkele honderden’ dealers. ‘Je zou het kunnen zien als een soort schuldbekentenis van KPN.’ Dealers bevinden zich volgens De Graeff in een prisoner’s dilemma’: ‘Ga ik voor een volledige schadevergoeding of voor een goede verstandhouding met de belbedrijven?’

Het is moeilijk in te schatten hoe groot de financiële consequenties zijn als het hof vandaag de tussenhandelaar in het gelijk stelt. Na het vonnis van de Maastrichtse rechtbank in 2003 raamde de stichting Vodaclaim – een voorloper van GOMT – de schade voor Vodafone alleen al op een miljard euro. Zowel GOMT als Vodafone noemen dat nu een onwaarschijnlijk (hoog) bedrag. Ook moeten de dealers bij de rechter aantonen dat ze zijn gedupeerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden