Eis tot rectificatie luchtverfrissers

Sara Lee, producent van Ambi Pur, wil dat de Consumentenbond zijn uitspraken over schadelijke luchtverfrissers rectificeert. Na de publicatie van een door de consumentenorganisatie ondersteund onderzoek in november, daalde de omzet in luchtverfrissers met de helft....

Sara Lee eist rectificatie in de Consumentengids en op de website van de consumentenorganisatie. Het bedrijf heeft een kort geding aangespannen dat maandag in Den Haag dient.

Ook de Europese koepel van consumentenorganisaties (BEUC) in Brussel is gedaagd. Ook die moet uitspraken herroepen, vindt Sara Lee. Het kort geding is een reactie op een onderzoek van de BEUC waaruit blijkt dat ongeveer de helft van de 74 onderzochte luchtverfrissers kankerverwekkende stoffen bevat, zoals benzeen en formaldehyde.

Die stoffen horen daar niet in thuis, vindt de BEUC, en de Nederlandse Consumentenbond deelt die visie. 'Het zijn geen verfrissers maar vervuilers', vindt de bond. 'Zwakke groepen, zoals zwangere vrouwen, kunnen die producten beter niet gebruiken.'

Sara Lee en andere fabrikanten verenigd in de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) hebben zich geërgerd aan de uitspraken. De consumentenreactie was heftig. Direct na publicatie daalde de omzet in luchtverfrissers - ongeveer vijftig miljoen euro per jaar - met de helft. Nu ligt de omzet volgens de NVZ zo'n 30 procent lager.

'Sommige stoffen zijn moeders mooiste niet, maar de concentratie in luchtverfrissers ligt onder elke wettelijke limiet', stelt Wout de Gier van Sara Lee. 'De Consumentenbond en de Europese BEUC zaaien onnodig paniek, onze producten zijn veilig. Er is geen sprake van gezondheidsgevaar.'

De verantwoordelijke warenautoriteit VWA deelt die visie. De VWA onderzocht begin december 54 luchtverfrissers. In een beperkt aantal werd benzeen, formaldehyde en styreen gevonden, maar in zo lage concentraties dat volgens de VWA het gebruik van die producten geen risico voor de consument oplevert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden