Eindspurt door sterke banengroei in de Verenigde Staten

De effectenbeurzen in Europa zijn vrijdag over vrijwel de hele linie hoger gesloten. Beleggers kochten, na aarzelende handel in de ochtenduren, aan het einde van de dag aandelen bij, omdat de cijfers over de banengroei in de Verenigde Staten duidelijk beter uitpakten dan analisten hadden verwacht....

Van onze verslaggever Merijn Rengers

In februari kwamen er in de VS 243 duizend banen bij, veel meer dan de 209 duizend die analisten ten hoogste hadden verwacht. Beleggers putten moed uit de Amerikaanse macro-economische gegevens. Die laten volgens hen zien dat de Amerikaanse economie verder kan groeien, ook in een periode dat de centrale banken de rente verhogen.

De AEX-index steeg door de eindspurt met 4,17 punten, ofwel 0,9 procent, tot 458,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen respectievelijk 1,2 procent en 1,3 procent. De FTSE-index in Londen ging 0,9 procent omhoog.

In Amsterdam gingen de aandelen over een breed front omhoog. Aegon droeg voor een belangrijk deel bij aan de winst van de AEX-index met een koerswinst van 3,4 procent tot 13,83 euro. De verzekeraar profiteerde van een koopadvies van de zakenbank UBS.

Ook andere financials waren in trek. De koers van Fortis steeg met 1,75 procent naar 29,05 euro. ABN Amro werd 1,1 procent duurder op 24,40 euro, en ING sloot 0,9 procent hoger op 30,99 euro.

Hagemeyer was de winnaar van de dag met een koerssprong van 9,6 procent. Hetzelfde UBS gaf een koopaanbeveling af, waarop de koers van het zeer volatiele AEX-fonds omhoog schoot.

De koers van TomTom, de fabrikant van navigatiesystemen, steeg 4,4 procent tot 28,20 euro. Een topman van de Amerikaanse branchegenoot Garmin zei in een interview dat zijn bedrijf openstaat voor een regeling met TomTom over een patentgeschil. Ook kreeg het fonds een opwaardering van zakenbank Petercam.

Analisten zijn minder enthousiast over de vooruitzichten voor het recent naar de beurs gebrachte Tele Atlas. Zakenbank Morgan Stanley gaf een verkoopadvies af voor aandelen van de kaartenproducent voor navigatiesystemen. De koers van TeleAtlas daalde daarop ruim 4 procent naar 19,19 euro.

De jaarcijfers van Beter Bed werden positief ontvangen. De bedden- en matrassenverkoper verwacht dat de winst in het lopende kwartaal met minimaal 20 procent zal stijgen. De koers van het aandeel steeg met 3,1 procent naar 41,98 euro.

In de MidKap-index van middelgrote fondsen viel Vopak in positieve zin op. De koers van een aandeel in het teankopslagbedrijf steeg bijna 4 procent, als gevolg van goed ontvangen jaarcijfers. Het tankopslagbedrijf boekte vorig jaar 12 procent meer winst.

Bodemonderzoeker Fugro had daarentegen een zware beursdag. De jaarcijfers van het bedrijf vielen mee, maar analisten waren teleurgesteld dat Fugro geen concrete prognoses voor dit jaar doet. Het aandeel verloor daardoor 5,5 procent. Ook Univar (min 1,75 procent) en Hunter Douglas (min 1,25 procent) verloren, waardoor de MidKap-index bijna 0,2 procent zakte tot 597,15 punten.

In Parijs trok Société Générale veel kopers. Volgens de krant Le Nouvel Observateur bereidt de Amerikaanse bankgigant Citigroup een overnamebod voor op de Franse bank, die een geschatte marktwaarde heeft van 50 miljard euro. De beurskoers van Société Générale steeg met 4,8 procent.

Ook bij andere financiële fondsen hitsten overnamegeruchten de koersen omhoog. De koers van het Italiaanse Capitalia steeg met 2 procent vanwege geruchten dat rivaal Banca Intesa een bod op Capitalia overweegt. Volgens de Italiaanse media zou een fusie al op korte termijn kunnen plaatsvinden. In Milaan steeg de koers van Banca Intesa met 1,7 procent.

In Londen won Lloyds TSB circa 1 procent door overnamespeculaties. Een mogelijke overname van die bank is al maanden onderwerp van wilde speculaties op de Engelse beursvloer. Vooralsnog zijn alle geruchten over de bank echter niet uitgekomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden