Einde nepgeld bedreigt Russische bedrijven

Tal van Russische bedrijven die al jarenlang het hoofd boven water weten te houden door het uitgeven van vaak slechts gedeeltelijk gedekte promesses (veksels), zijn deze week ruw wakker geschud....

BERT LANTING

Van onze correspondent

Bert Lanting

MOSKOU

De uitspraak van het hof kan enorme gevolgen hebben, aangezien veel bedrijven hun schulden niet kunnen betalen.

De veksels kwamen in het begin van de jaren negentig in zwang, toen de meeste bedrijven geldgebrek hadden. In plaats van in geld rekenden ze af met veksels, papieren die op termijn verzilverd konden worden. In de praktijk bleek dat meestal niet het geval, omdat ook later het geld er niet was. Om dat op te lossen kondigde Jeltsin in 1993 per decreet af dat de promesses ook in goederen voldaan konden worden.

Sindsdien zijn de veksels een soort alternatief geld geworden. De Russische economie is sindsdien voor een groot deel op ruilhandel gebaseerd. Vaak verhandelen bedrijven veksels die ze van hun debiteurs hebben gekregen door aan hun crediteurs. Er gaat naar schatting voor ientallen miljarden guldens in deze veksels om.

De revolutionaire uitspraak van het federale arbitragehof werd uitgelokt door een beleggingsmaatschappij Minfin die een veksel à 500 miljoen (oude) roebels (ruim 180 duizend gulden) van de vrachtwagenfabriek Kamaz in handen had gekregen. Nadat Kamaz geweigerd had de veksel in geld uit te betalen, stapte MINFIN naar de rechter.

Volgens directeur Frank Kuijlaars van de ABN Amro Bank in Moskou zullen tal van kleinere bedrijven over de kop gaan als de vekselhouders massaal bij hen aankloppen.

Kuijlaars: 'Ik betwijfel of deze uitspraak overeind blijft. Als ze zich eraan houden zou het een enorme chaos veroorzaken.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden