Einde dreigt voor ijdeltuit en rasoptimist Katsman

Bijna vijftien jaar staat hij al aan het roer, maar de machtsstrijd om Flexovit dreigt directeur Hans Katsman de kop te kosten....

DE JONGSTE jaarvergadering van slijpschijven- en schuurmiddelenfabrikant Flexovit zal president-directeur en minderheidsaandeelhouder Hans Katsman (53) nog lang heugen. 'Een tumultueuze vergadering', vat de vertegenwoordiger van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) de bijeenkomst samen. 'Kritiek? Met bakken tegelijk. Zoiets heb ik nog nooit meegemaakt', zegt een aandeelhouder.

Tijdens de schrobbering anderhalve maand geleden maakte Katsman volgens de aanwezigen een behoorlijk aangeslagen indruk. 'Maar na afloop dronken we even een borreltje en toen was het alweer één en al optimisme. Het kon allemaal niet kapot', zegt een aandeelhouder. Volgens mensen die hem kennen is dat de Flexovit-directeur ten voeten uit. Altijd vol plannen, altijd optimistisch, een vlotte babbel en morgen gaat de zon weer op. Zelfs nu overnamekandidaat DTG als eerste maatregel hem de laan uit wil sturen.

Dat overwoestbare optimisme wordt gestaafd door de berichten over en jaarverslagen van Flexovit van de afgelopen jaren. Die worden gedomineerd door steeds terugkerende foute inschattingen, kleine tegenslagen, te hoge ambities, teleurstellende resultaten en tenslotte altijd weer Katsman die harde maatregelen aankondigt.

Bij de beursgang in 1989 van de Eibergense fabrikant zag de directeur een bedrijf 'van wereldformaat' in het verschiet en noemde hij zijn verkooporganisaties 'één van de beste ter wereld'. Op dit moment draait echter naast de Nederlandse alleen de Australische vestiging goed.

Op de jaarvergadering hekelde de VEB de Mickey Mouse-omzet in Duitsland door het werken met losse vertegenwoordigers. Het net geopende kantoor in Zuid-Afrika is al weer dicht. 'Te dol voor woorden', omschrijft een betrokkene het Afrikaanse avontuur. 'Een kleinere markt dan Nederland, duizenden kilometers weg, waar al twee concurrenten actief zijn. Terwijl vlak over de grens Duitsland wacht.'

'Katsman krijgt een idee, geeft er miljoenen aan uit en houdt pas op als echt de laatste cent verdwenen is', zegt één betrokkene die de directeur een 'arrogante fantast' noemt. 'Het is te makkelijk om Katsman nu overal de schuld te geven', vindt een ander die hem typeert als een prettig mens. 'Hij heeft te weinig tegenwicht gekregen van zijn mede-directeuren en de vorige commissarissen. Niemand zei eens: Hans, is dat nou wel reëel. Niemand heeft hem een spiegel voorgehouden.'

Katsman werkte na een opleiding aan de militaire academie KMA bij onder meer bouwer Volker Stevin en Burgman Heybroek, een toeleverancier voor bouwmarkten en tuincentra. Daar doet zijn naam geen bellen meer rinkelen en van de Flexovit-directeur zelf wordt op dit moment ook niemand wijzer. Naast zijn functie is hij alleen bereid via zijn secretaresse zijn leeftijd prijs te geven.

Begrijpelijk, want de Flexovit-directeur raakt verder in het nauw. Hij heeft nog steeds de steun van de commissarissen, maar de (groot)aandeelhouders zijn zeer ontevreden en overnamekandidaat DTG wil hem kwijt. 'Hij heeft de zaak ernstig onderschat. Niet alleen de plannen van DTG, maar ook de ontevredenheid van de grootaandeelhouders', zegt een betrokkene.

Dom is Katsman niet, ijdel wel. Boze tongen - en die zijn er wel in deze voor Nederland ongebruikelijke strijd - melden dat hij zijn haar verft. Katsman wordt omschreven als een verkoper, die overtuigend een verhaal kan brengen. Zijn critici noemen dat 'gladde praatjes'. 'Ik zie niet iemand zijn bedrijf aan hem verkopen. Hij kan geen mensen aan zich binden.'

Diezelfde critici zijn ervan overtuigd dat Katsman de overname door DTG wil tegenhouden om gezichtsverlies te voorkomen en zijn positie - en zijn belang van 11,5 procent in Flexovit - te redden. De één denkt dat hij nu echt zijn langste tijd bij Flexovit heeft gehad. Anderen menen dat Katsman op de banen van de Sallandse golfclub aan een list werkt. Een overname door een buitenlandse concurrent met de afspraak dat hij nog een jaar of drie mag aanblijven.

Wilco Dekker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden