Eigenaar elektronicaketens iCentre en Dixons gaat reorganiseren

De winkels van de vorige week failliet verklaarde BAS Group, de elektronicaketens iCentre, Dixons en MyCom, hebben sinds maandag een nieuwe eigenaar, die meteen fiks gaat reorganiseren. Twee derde van alle Dixons-filialen sluit definitief de deuren, net als de helft van alle Mycom-winkels. Ook zullen ongeveer vijfhonderd van de duizend werknemers op zoek moeten naar een nieuwe baan.

null Beeld anp
Beeld anp

Met de overname is de nieuwe eigenaar Relevant Holdings bovendien in een klap de grootste telecomaanbieder van Nederland. Het bedrijf is bekend van merken als Optie1 en Typhone.nl, maar heeft zijn omvang vooral te danken aan de tweehonderd Nederlandse winkels van Phone House die het afgelopen april overnam. Achter Relevant Holdings, dat na de verplichte goedkeuring van toezichthouders ACM en AFM zo'n 350 winkels bezit, zit een groep Nederlandse investeerders onder wie Henk Kampsteeg. Kampsteeg stond ooit aan de wieg van de merken Belcompany en T for Telecom. Het bedrijf maakt geen overnamesom bekend.

Na de overname blijven in totaal 33 Dixons-winkels en 22 MyCom-winkels over. Dat zijn er beduidend minder dat de 88 Dixons- en 38 MyCom-winkels die er vorige week nog waren toen voormalig moederbedrijf BAS Group failliet ging. Alleen de keten iCentre, een verkoper van vooral Apple-producten, blijft op volle sterkte draaien. Dat komt omdat BAS Group de keten pas twee jaar geleden overnam na een faillissement, en daarbij een derde van alle winkels sloot.

Malaise

Het faillissement van BAS Group vorige week en de overname van de drie winkelketens is nauwelijks een incident te noemen, want het is al tijden malaise in de Nederlandse winkelstraten. Denk aan almaar groeiende rij bedrijfsnamen die de afgelopen maanden in het nieuws kwamen vanwege faillissementen, doorstarts en overnames. Van kleding- en schoenenwinkels tot juweliers, van boekenzaken tot doe-het-zelf-bedrijven: overal regent het faillissementen. Voor elektronicaketens gelden grofweg dezelfde problemen als alle anderen - ook hier heten de grote vijanden webwinkels (in dit geval coolbue en bol.com) en de oprukkende prijsvechters (MediaMarkt).

Die crisis is overigens ook goed te zien bij de voormalig eigenaar van de drie overgenomen winkels, de BAS Group. Het bedrijf werd achttien jaar geleden opgericht door ondernemer Steven Bakker, die het uitbouwde tot een succesvolle winkelgroep met in totaal 200 winkels en een jaaromzet van bijna 500 miljoen euro. Toch staan de laatste twee jaar vooral in het teken van overnames na faillissementen, doorstarten en reorganisaties. iCentre werd vorig jaar nog overgenomen na een faillissement, maar ook het grote Dixons werd in 2011 door BAS Group gekocht toen het bedrijf zo goed als failliet was. Van de oorspronkelijke 200 winkels bleven er slechts 88 open.

Slechter

Maar de slechte markt werd alleen maar slechter. Oprichter Bakker stapte ongeveer een half jaar geleden op omdat hij geen groen licht kreeg zijn innovatieplannen door te voeren en eind september vroeg het bedrijf zelfs uitstel van betaling aan. De schulden bleken te hoog en er werd een curator aangesteld. Vorige week was er een officieel faillissement, deze week een doorstart onder een andere eigenaar. Het gros van de te sluiten winkels werd afgelopen weekend al ontruimd.

Voor klanten heeft deze overname overigens ook gevolgen. Zo moeten zij zelf actie ondernemen om de garantie op hun elektronica over te zetten, ook al blijft de naam op de winkelpui gelijk. Garanties waren immers geldig bij BAS Group en zijn niet automatisch overgenomen door Relevant Holdings.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden