nieuwsblokker

Eigen topman koopt noodlijdend Blokker en krijgt geld toe

De zesduizend werknemers van Blokker krijgen een nieuwe eigenaar, maar geen nieuwe baas. Maandag werd bekend dat de familie Blokker haar roemruchte winkelketen verkoopt aan de eigen topman, Michiel Witteveen.

null Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In december werd de winkelketen na 122 jaar in de etalage gezet. De 480 Blokker-winkels in Nederland, België en Luxemburg, plus 77 franchisevestigingen, schrijven al jaren rode cijfers. Volgens kenners heeft de verkoper van waterkokers, droogrekken en andere (vooral huishoudelijke) artikelen de internetrevolutie gemist. In 2017 liep het verlies op tot 344 miljoen euro. Een reeks reorganisaties bracht geen verbetering. Ook het afstoten van andere winkelformules, zoals Leen Bakker en Intertoys, deed het tij niet keren.

Volgens een persbericht van Blokker meldden zich de afgelopen maanden verschillende potentiële kopers voor het in 1896 opgerichte bedrijf. Hun plannen zouden echter tekort hebben geschoten. ‘Het overnamevoorstel van het management voldeed het beste aan de voorwaarden die aan de nieuwe eigenaar werden gesteld’, aldus het concern. Naast Blokker maken ook koopjesketen Big Bazar en de franchiseformule Marskramer deel uit van de verkoop.

Michiel Witteveen. Beeld
Michiel Witteveen.

De nieuwe eigenaar is ceo, zakenman en retailinvesteerder Michiel Witteveen. Hij is een telg uit een andere oude winkelfamilie, bekend van onder meer damesmodeketens Witteveen en Claudia Sträter. De topman betaalt geen geld voor Blokker. In plaats daarvan krijgt hij een bruidsschat mee. De hoogte van dat bedrag wordt niet bekend gemaakt. Maandag repte De Telegraaf van een bedrag van 280 miljoen euro.

Het meest waardevolle onderdeel van Blokker blijft buiten de deal: het vastgoed. Het winstgevende investeringsbedrijf van Ad en Els Blokker, beiden miljardair, zou ruim vijftig van de meest aantrekkelijke winkelpanden in bezit hebben. Door de overnamedeal lijkt de familie de komende jaren verzekerd van een gestage stroom huurinkomsten.

Ook Sissy-Boy in problemen

Sissy-Boy heeft uitstel van betaling aangevraagd. De Nederlandse mode- en lifestyle keten wijt de financiële problemen aan tegenvallende verkopen eind vorig jaar. De 45 winkels, waar ruim 600 mensen werken, blijven in afwachting van een eventuele doorstart open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden