Eigen risico stijgt volgend jaar naar 400 euro, ook zorgpremie wordt hoger

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar van 385 euro naar 400 euro. Het kabinet verwacht dat ook de zorgpremie in 2018 omhoog gaat en rekent met een bedrag van 6 euro stijging per maand per persoon ouder dan 18 jaar. De zorgverzekeraars hebben tot 12 november om hun definitieve premies vast te stellen.

Volgens Haagse bronnen staat tegenover het hogere eigen risico en de stijgende zorgpremie een verhoging van de zorgtoeslag met 130 euro per jaar. Beeld anp

Bronnen in Den Haag bevestigen dat deze bedragen in de begroting voor 2018 staan. Het demissionaire kabinet Rutte II presenteert die komende Prinsjesdag, 19 september. Of in de jaren na 2018 het eigen risico doorstijgt, is een keuze van de vier partijen die nu onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet.

Van die partijen hebben alleen CDA en ChristenUnie een verlaging van circa 100 euro van het eigen risico voorgesteld. VVD en D66 laten het eigen risico onaangeroerd. Het Centraal Planbureau gaat ervan uit dat als dat gebeurt, het eigen risico in 2021 uitkomt op circa 480 euro. Een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer hebben afschaffen of verlagen van het eigen risico in hun verkiezingsprogramma's staan.

'Automatische' compensatie

Volgens Haagse bronnen staat tegenover het hogere eigen risico en de stijgende zorgpremie een verhoging van de zorgtoeslag met 130 euro per jaar. De helft hiervan zou een 'automatische' compensatie zijn voor de stijgende zorgpremie. De andere 65 euro zou voortkomen uit de poging van het demissionaire kabinet om de koopkracht van de laagste inkomens op peil te houden.

De stijging van het eigen risico van 385 euro nu naar 400 euro hangt samen met een verwachte loonstijging in de zorg. Vorig jaar steeg het eigen risico niet, de jaren ervoor met tussen de 10 en 15 euro per jaar. Het nieuwe kabinet kan met een wetswijziging voor 1 januari 2018 de stijging van het eigen risico die nu is voorzien, ongedaan maken.

Dit jaar is de gemiddelde premie voor de zorgverzekering 1315 euro per jaar per volwassene. Kinderen zijn gratis verzekerd. In 2018 komt de gemiddelde jaarpremie uit op circa 1362 euro. De begroting voor dit jaar ging uit van een premie van 1241 euro. Dat verschil vormt een tegenvaller door de automatische compensatie van de zorgtoeslag. Het CPB gaat ervan uit dat de premies doorstijgen naar circa 1550 euro in 2021.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden