Eigen personeel houdt rooftocht bij de bank

NA DE KANTOREN in Amsterdam en Den Haag blijkt nu ook in het ABN Amro-filiaal in Rotterdam te zijn geknoeid....

PETER DE WAARD

Of de man daar gelukkig is met al zijn miljoenen is de vraag. Een andere vraag is of de ABN Amro niet te snel te groot is geworden. Schaalvergroting is bij de bank het toverwoord. ABN Amro wil in de toekomstige EMU een van de toonaangevende spelers zijn. Wereldwijd worden nieuwe kantoren geopend en andere banken overgenomen.

De bank kent nu meer dan 60 duizend werknemers die allemaal intern moeten worden gecontroleerd. Het lijkt moeilijk om te laten geloven dat dit ver van huis afdoende gebeurt, als er aan de bestuurstafel in Amsterdam-Zuidoost zelf ongelukken gebeuren.

Een greep uit de lijst.

In 1995 wordt de directeur van de ABN Amro-vestiging in het Zwitserse Chiasso uit zijn functie gezet. De directeur blijkt 190 miljoen gulden te hebben verspeeld met het verstrekken van frauduleuze kredieten. In hetzelfde jaar houdt de politie ook leden van een Nigeriaanse bende aan die zes miljoen gulden bij ABN Amro en ING hebben ontvreemd. Zij zijn als schoonmaker bij de bank geïnfiltreerd. Via buitgemaakte overboekingsformulieren wordt het bedrag binnengehaald.

Begin maart 1996 komt een drietal medewerkers van de ABN Amro voor de rechter. Zij zijn betrokken bij een zwendelaffaire in creditcards. Eind juli lekt uit dat een andere medewerker van de bank een maand eerder stiekem 25 miljoen gulden heeft kunnen overboeken naar een privé-rekening in Abu Dhabi. De man, die werkte bij de dienst betalingsverkeer, had al eerder een vergeefse poging gedaan.

Eind dat jaar wordt bekend dat ook op het kantoor aan de Sarphatistraat in Amsterdam een grootschalige zwendel met diamanten heeft plaatsgevonden. Vijf medewerkers worden op non-actief gesteld. De schade is voorlopig geschat op enkele tientallen miljoenen guldens. De ABN Amro is de grootste diamantenfinancier in de wereld.

De affaire was nog nauwelijks bekend gemaakt of het bleek dat een Canadese oplichter in staat was geweest bij het kantoor van de ABN Amro in Den Haag één miljoen Canadese dollars (ruim een miljoen gulden) op te nemen via het uitschrijven van ongedekte cheques.

Vorige week werd bekend dat de echtgenote van topbestuurder Louis de Bièvre in een voorkennisaffaire was verwikkeld. Zij had telefoongesprekken van haar man afgeluisterd en met die informatie 50 duizend aandelen Breevast gekocht. Tot vorige week dinsdag wist de top van ABN Amro niets van de affaire die al in 1992 speelde.

En afgelopen weekeinde werd bekend dat een medewerker van het kantoor in Rotterdam vier miljoen gulden had gestolen van een rekening van een bedrijf dat deels eigendom is van de familie Lubbers. Het bedrijf werd niet ingelicht over de knoeierij. De ABN Amro deed het af als een foutje en vulde het saldo aan.

Het is een indrukwekkende optelsom van kleine en middelgrote malversaties bij de bank. Financieel komt de ABN Amro hierdoor niet in problemen. De bank heeft een balanstotaal van bijna 600 miljard gulden. De winst bedroeg vorig jaar 3,3 miljard en in de stroppenpot zat een bedrag van ruim 4 miljard. Zelfs een Nick Leeson zal de bank niet ten gronde kunnen richten.

Niettemin zijn de affaires inmiddels al meer dan een vlekje op het blazoen. De ABN Amro denkt niet dat iemand doelbewust bezig is de bank te beschadigen. Vooralsnog ziet de ABN Amro de opeenstapeling van affaires als toeval. Afgezet tegen de miljoenen transacties die dagelijks plaatsvinden en de miljarden die daarmee gemoeid zijn, is het aantal fouten in de ogen van de bank niet buitensporig hoog. Daarnaast worden malversaties niet meer met de mantel der liefde bedekt. Frauderende employees die mogelijk in het verleden nog met een degradatie tot portier waren weggekomen, krijgen nu met Justitie te maken. Ook topbestuurder De Bièvre wordt na 35 jaar zonder pardon opzij geschoven.

De bank denkt met krachtdadig optreden de schade voor het eigen imago bij voorbaat te beperken. Maar de ABN Amro heeft geen enkele keer zelf de vuile was buiten gehangen. Dat doet het vermoeden rijzen dat zich mogelijk nog meer affaires kunnen afspelen.

Ook Ahold groeit snel. En een gemiddeld filiaal van het winkelconcern is evenmin waterdicht te beschermen tegen winkeldieven. Het imago van een financiële instelling is echter fragieler. De basis van een bank is vertrouwen. In dat opzicht zou de ABN Amro zich bij een nieuwe overname wel eens een keer achter de oren mogen krabben.

Peter de Waard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden