Eigen kweek moet Compaq redden

Het hoofd automatisering moet Compaq uit de problemen halen. De wonderboys weigerden de topbaan, maar Compaq houdt vol dat de onbekende Michael Capellas de beste kandidaat voor 's werelds grootste pc-fabrikant....

KON COMPAQ geen betere kandidaat vinden, of is Michael Capellas echt de beste topman voor de worstelende computerfabrikant? Maandenlang zocht Compaq naar een nieuwe topman, en talloze grote namen passeerden de revue. Maar in plaats van een beroemdheid weg te lokken bij een succesvol Amerikaans beursbedrijf, benoemde Compaq vrijdag de man die verantwoordelijk was voor de interne computerafdeling. Voordat hij vorige maand werd gepromoveerd tot directeur Operaties, wist eigenlijk niemand buiten het bedrijf wie de 44-jarige Capellas was.

De kritiek was niet van de lucht. 'Er was kennelijk niemand anders overgebleven die geïnteresseerd was', zei analist Ashok Kumar van de Amerikaanse bank Bancorp Piper Jaffray tegen Silicon Valley-krant San Jose Mercury News. Een andere analist, John Spytek van Banc One Investment Advisors, zei dat de benoeming van de family man die graag golft 'weinig vertrouwenwekkend was'.

Geen wonder dat president-commissaris en interim-topman Ben Rosen, die aan de wieg stond van Compaq, zijn uiterste best deed om de als accountant opgeleide Capellas de hemel in te prijzen. 'We gingen op zoek naar de ideale topman, en we vonden hem hier thuis bij Compaq, hard aan het werk.'

Hij beweerde zelfs dat Compaq de topbaan nooit aan een andere kandidaat heeft aangeboden. 'Na zeven weken zoeken, realiseerden we ons dat we een expert nodig hadden uit de computerindustrie.' Vervolgens zouden Rosen en zijn collega's onder de indruk zijn geraakt van de hervormingen die Capellas bezig was door te voeren.

Die versie van de zoektocht staat in contrast met betrouwbare geluiden dat ook Compaqs voormalige tweede man Roel Pieper zou zijn gepolst. In de Amerikaanse pers verschenen de namen van softwarehuis Oracle's tweede man Ray Lane en Continental Airlines-president Gregory Brenneman. Allen zouden de aanbieding vriendelijk doch beslist hebben afgewezen. Compaq was er té slecht aan toe.

Eén ding zal Capellas in elk geval goed doen, en dat is praten met klanten. Hij was immers zelf jarenlang klant van computerbedrijven. Voordat hij vorig jaar bij Compaq begon, werkte hij kort bij softwarebedrijven Oracle en SAP, maar het grootste deel van zijn carrière bij olieindustrie-toeleverancier Schlumberger waar hij de eerste IT-directeur was, belast met de inkoop van computersystemen.

Zulke ervaring is niet weg, want Compaq kampt met deserterende klanten: grote bedrijven die overstappen naar concurrenten als Sun en IBM. Die rivalen hebben zich beter geprofileerd als leveranciers van grote computers die nodig zijn voor Internet-bedrijfsvoering. Juist op zulke grote computers zitten flinke winstmarges. De marges op de kleinere consumentencomputers (pc's) zijn minimaal door prijsdruk. Pc's worden steeds goedkoper.

Het zal geen verbazing wekken dat Capella in zijn eerste publieke optreden hamerde op het Internet-karakter van Compaq. 'Wij zijn een Internet-bedrijf', zei hij op opmerkelijk ontspannen toon. Hij stelde ook dat Compaq tot op heden 'niet duidelijk was geweest over zijn Internet-strategie', vooral niet over de keuze voor directe verkoop van pc's via het Internet. Compaq holt al enkele jaren hijgend achter Dell aan, dat dankzij directe verkoop lagere prijzen en modernere pc's kan bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.