Eigen betaling kan bij behandeling fors oplopen

Consumenten die voor een natura- of budgetpolis kiezen, lopen aanzienlijke financiële risico's. Bij dure behandelingen moeten ze soms duizenden euro's zelf betalen.

Gerard Reijn
Eigen bijdrage in geval van een behandeling bij een niet-gecontracteerde arts kan oplopen tot de helft. Beeld anp
Eigen bijdrage in geval van een behandeling bij een niet-gecontracteerde arts kan oplopen tot de helft.Beeld anp

Dat blijkt uit cijfers die eerder door minister Schippers van Volksgezondheid zijn bekendgemaakt. De minister schat dat over het hele jaar 2014 patiënten bij elkaar 81,2 miljoen euro aan eigen betalingen hebben moeten betalen. Daarvan was 60 miljoen voor behandelingen bij de psycholoog (GGZ).

Het gaat niet om het eigen risico zoals elke verzekerde dat heeft. Patiënten met natura- en budgetpolissen kunnen niet ongestraft bij alle zorgverleners terecht. Als ze zich laten behandelen bij een zorgverlener (arts, ziekenhuis of therapeut) die geen contract heeft met de verzekeraar, moeten ze een deel van de rekening zelf betalen. Dat kan oplopen tot de helft.

Geen hinderpaal

Budgetpolissen worden snel populairder. In 2013 had nog maar 3,3 procent van de verzekerden er een, vorig jaar 4,4 procent, en dit jaar al 7,7 procent. Verwacht wordt dat voor komend jaar opnieuw meer mensen voor een budgetpolis zullen kiezen. De door Schippers bekendgemaakte eigen betalingen hebben betrekking op vorig jaar. De verwachting is daarom dat het bedrag over 2015 veel hoger is.

De gemiddelde eigen betaling bij de naturapolis bedroeg 372 euro. Bij een budgetpolis zelfs 450 euro. Maar volgens directeur Ruud Martens van vergelijkingssite Independer is het feitelijke beeld veel erger. 'De meeste patiënten hebben nergens last van omdat ze alleen naar gecontracteerde zorgverleners gaan. Maar als je je per ongeluk bij een niet-gecontracteerde laat behandelen voor een flinke ingreep, kan het je duizenden euro's kosten', zegt hij. Komt nog bij dat de rekeningen voor die eigen bijdrage heel lang, soms meer dan een jaar, op zich laten wachten.

Volgens hem zijn die grote eigen betalingen in strijd met de wet. 'In de wet staat dat de eigen betalingen geen hinderpaal mogen zijn om een zorgverlener te bezoeken. Dat kun je nog wel volhouden als het om een paar honderd euro gaat, maar niet meer als het om meer dan 1.000 euro gaat.'

Independer roept verzekerden die eigen bijdragen van meer dan 1.000 euro hebben moeten betalen op zich te melden. 'We willen kijken of we er een rechtszaak over kunnen beginnen, want we willen hier duidelijkheid over.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden