Eigen auto voor baas: onvoordelig

Rijden voor de baas in een eigen auto wordt volgend jaar flink minder aantrekkelijk. Staatssecretaris Wijn van Financiën verlaagt de onbelaste kilometervergoeding van 28 naar 18 eurocent, bevestigen bronnen rond het kabinet....

Van onze verslaggever Ferry Haan

De ANWB is boos dat privérijders zo zwaar worden aangeslagen. De werkelijke kosten per kilometer van een middenklasse-auto zijn 42 eurocent, aldus de wielrijdersorganisatie.

Voor de lease-autorijders pakken de plannen van het kabinet heel anders uit. Die profiteren, want de fiscale bijtelling van de waarde van de auto daalt van 25 naar 20 procent. De papierwinkel waarmee leaserijders hun privékilometers scheiden van de zakelijke verdwijnt.

Het ontrieft de ANWB dat het kabinet de kosten van het bevoordelen van de leaserijders zo eenzijdig bij de bezitters van privé-auto's legt. Bovendien was de vergoeding van 28 eurocent eigenlijk al te laag. De ANWB rekent voor dat een redelijke vergoeding van de werkelijke kosten van autogebruik op 42 eurocent ligt. Dat geldt voor middenklassers als de Golf, Opel Astra en Peugeot 307.

Minister Zalm van Financiën benadrukt dat het hier geen bezuiniging betreft, maar een vermindering van de administratieve lastendruk voor bedrijven en leaseauto-rijders. De gemiddelde autobezitter gaat er niet op voor- of achteruit, aldus Zalm. Volgens Zalm gaan er ook veel lease-autorijders op achteruit, omdat ze nu 10 of 15 procent moeten bijtellen.

Er zijn in Nederland ongeveer 500 duizend lease-auto's en 70 duizend bestelbusjes van de zaak. Deze moesten allemaal hun privékilometers bijhouden. Dat hoeft straks niet meer, want vanaf 1 januari zal de fiscus het rijden met een auto van de zaak naar het werk helemaal als zakelijk verkeer aanmerken.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW is verheugd dat het kabinet eindelijk iets doet aan de al jaren slepende 'bestelbusjesproblematiek'. 'Wij zijn hier zeer positief over. De regeling wekte al jaren grote irritatie bij onze leden', zegt een woordvoerder. Wel noemt hij het verlagen van de kilometervergoeding een drastische ingreep.

De Tweede-Kamerfractie van GroenLinks is fel tegen het verlagen van de fiscale bijtelling van lease-auto's. 'In tijden van bezuinigingen is het zeer ongewenst dat eigenaren van lease-auto's een fiscaal cadeautje van de overheid krijgen', meldden de Kamerleden Vendrik en Duyvendak. 'Dit cadeautje is bovendien slecht voor het milieu en de files.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden