Egeria ziet af van bod op Ballast

Beleggingsmaatschappij Egeria, het beleggingsvehikel van de C en A-familie Brenninkmeijer, ziet af van overname van het Nederlandse deel van Ballast Nedam....

Volgens een woordvoerster van Ballast Nedam gaat het noodlijdende concern op eigen kracht verder en wordt er met niemand meer gesproken over overname. In februari lieten beide partijen al weten dat er 'op hoofdpunten' overeenstemming was.

Egeria wilde echter niet betalen wat Ballast Nedam eiste. 'Wij wilden een bepaalde prijs', aldus een woordvoerster. 'Zonder die prijs geen overeenkomst. We gaan nu op eigen kracht verder.'

Beide bedrijven doen geen mededelingen over de overnameprijs. Er circuleerden bedragen die uiteenlopen van 70 tot 200 miljoen euro. De Nederlandse tak is goed voor een jaaromzet van 1,1 miljard euro.

De resterende omzet van Ballast Nedam over 2002 was 1,2 miljard en kwam voor bijna de helft uit het Verenigd Koninkrijk, uit de internationale projecten en uit het inmiddels verkochte belang in baggerbedrijf Ballast Ham Dredging.

Vorig jaar besloot Ballast Nedam zich terug te trekken uit de risicovolle en structureel verliesgevende internationale markt. Dat heeft geleid tot forse saneringen.

Het noodlijdende bouwbedrijf kondigde in januari aan zijn activiteiten te splitsen in een Nederlandse en een buitenlandse tak. De Nederlandse divisie is volgens Ballast Nedam gezond en heeft een goede marktpositie.

Door deze activiteiten te scheiden van de kwakkelende internationale divisie, zou de Nederlandse poot kunnen blijven voortbestaan.

Het Verenigd Koninkrijk en het internationale deel van het bedrijf boekten beide forse verliezen.

De Nederlandse tak maakte winst en van de verkoop van het baggerbelang bleef een boekwinst over van 60 miljoen. Dat leidde samen tot een nettoverlies van 143 miljoen nadat over 2001 nog een verlies van 50 miljoen in de boeken kwam.

Bij Ballast Nedam in Nederland werken vierduizend werknemers. In 1997 waren dat er nog ruim 8100. Topman René Kottman en zijn financiële man Theo Bruijninckx maakten begin maart bij de jaarcijfers al bekend niet mee te gaan naar het 'nieuwe' Ballast.

Egeria blijft belangstelling houden voor de bouwsector. De onderneming heeft eind februari een belang van 5 procent genomen in Boskalis. Dat blijkt uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden