Efteling breidt aantal slaapplekken fors uit

De Efteling gaat het aantal overnachtingsplaatsen bij zijn pretpark fors uitbreiden. De uitbreiding bestaat uit negentig huisjes en een appartementencomplex, bij elkaar duizend bedden, en komt te liggen in het onlangs herstelde natuurgebied Loonsche Land. De Efteling trekt er 30 miljoen euro voor uit.

Lucas Akerboom
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Het attractiepark in het Brabantse Kaatsheuvel, het op drie na grootste van Europa, haakt daarmee in op de toenemende populariteit van de 'pretparkvakantie'. Steeds vaker gaan mensen op stap voor een korte vakantie, maar dan willen ze wel dat er veel gebeurt.

De Efteling is met 75 hectare inmiddels te groot om in één dag alles te kunnen zien, zegt een woordvoerder. 'We willen de Efteling ontwikkelen van een dagbestemming naar een uitje voor meerdere dagen.' Naast het attractiepark liggen een golfbaan en natuurgebied Loonsche Land, dat in verbinding staat met het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen. Op het park is een theater, waar een musical draait.

De groei moet vooral uit het buitenland komen. In 2014 groeide het aantal Belgische bezoekers met 23 procent en uit Duitsland steeg de belangstelling met 13 procent. De woordvoerder: 'Gasten uit het buitenland komen vaak niet voor één dag, maar voor langer. Voor hen zijn onze hotels en kamers bedoeld. Bezoekers zijn bijvoorbeeld twee dagen in het park en een dag in de omgeving.'

Efteling in top-5 Beeld VK Graph
Efteling in top-5Beeld VK Graph

Stijgend bezoekersaantal

Nu komen de meeste bezoekers van buiten Nederland nog uit onze directe buurlanden, maar de gasten komen steeds vaker van verder weg. Buitenlanders vliegen steeds meer op Eindhoven en Maastricht, vliegvelden die relatief dicht bij de Efteling liggen. De Efteling werft ook driftig in Groot-Brittannië, en zelfs uit China komen tegenwoordig Eftelinggangers.

Het aantal bezoekers steeg van vier miljoen in 2010 tot 4,4 miljoen in 2014. Vooral de buitenlandse vakantiegangers moeten het bezoekertal doen groeien tot boven de vijf miljoen in 2020.

De nieuwe uitbreiding brengt het totaal aantal bedden bij de Efteling op drieduizend. Naast de 450 bedden in het Efteling Hotel opende in 2009 het park Bosrijk met 1.550 bedden, verdeeld over 168 huisjes en twee appartementencomplexen.

Top 5

Met de uitbreiding is de Efteling op de goede weg, zegt trendwatcher vrijetijdsbranche Hans van Leeuwen. Maar als het sprookjespark binnen de topvijf van Europese pretparken wil blijven, moet het ook na deze verruiming blijven doorgroeien. 'De uitbreiding moet in 2017 klaar zijn, maar de verwachting is dat het pretpark daarna verder zal gaan met bouwen. Meer hotels, meer huisjes. Die zijn nodig om de buitenlanders binnen te halen. Misschien is zelfs een tweede park een optie.'

Hij wijst erop dat de grote parken in het buitenland niet stilzitten. Europa Park, het tweede attractiepark van Europa in het Zwarte Woud, heeft al vijfduizend bedden. Het levert naar verwachting een tweede attractiepark op in 2018. Phantasialand, ook in Duitsland, heeft vergevorderde plannen voor een nieuw hotel en een waterpark. Plopsaland in België begint volgend jaar met de bouw van een nieuw hotel. Wat de plannen van de Efteling zijn na 2017, is nog niet bekend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden