Effectenbeurzen boeken records nu 'Azië' meevalt

Op de aandelenbeurzen slaat opnieuw een zomerhausse toe. Wereldwijd sluiten de beursindices op recordhoogte. In New York sloot de toonaangevende Dow Jones index dinsdag 149,33 punten hoger op 9245,54 punten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De koersstijgingen worden ingegeven door meevallende kwartaalcijfers van Amerikaanse bedrijven. De invloed van de financiële crisis in Azië blijkt beperkt. De laatste weken waren de winstverwachtingen door analisten naar beneden bijgesteld. Deze bijstelling was ten dele in lagere koersen verwerkt, maar de winstcijfers blijken tot nu toe hoger dan verwacht.

De gestage economische groei wordt ondersteund door de lage olieprijs. De stabiele arbeidsmarkt in de VS en de beperkte inflatie werken de groei in de hand. Dinsdag publiceerde de Amerikaanse regering meevallende inflatiecijfers over juni. Analisten verwachten 0,2 procent maar de prijsstijging bleef beperkt tot 0,1 procent. Op jaarbasis is de inflatie nu 1,4 procent en lager dan vorig jaar. Toen werd al een laagterecord over elf jaar genoteerd.

Bovendien staat zelfs het 'Japanse sein' op groen. Het aftreden van premier Hashimoto werd op de beurs van Tokio begroet met hogere koersen. In het kielzog van Tokio ging ook de belangrijke Hongkongse beurs weer omhoog.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden