Effect gif op hormonen niet bewezen

Het effect van bestrijdingsmiddelen op hormonen is nooit echt duidelijk geworden. Het pleidooi van milieuorganisaties om zeven stoffen te verbieden, moet dan ook worden opgevat als een voorzorgsmaatregel....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Het eerste onderzoek waarbij een verband werd gelegd tussen ontregeling van de hormoonhuishouding en bestrijdingsmiddelen, dateert uit de jaren tachtig. Aanleiding was de lozing van bestrijdingsmiddelen in de rivier de Mississippi na een ongeluk.

Prof. L. Guillette van de universiteit van Florida ontdekte dat mannetjesalligators in de rivier abnormaal kleine penissen hadden en dat een verhoogd percentage van de dieren steriel was. Bovendien vertoonden ze 'verwijfd' gedrag.

Sindsdien wijst onderzoek vaker in de richting van hormoonontregelingen als gevolg van bestrijdingsmiddelen. De uitkomsten zijn echter dikwijls omgeven met voorzichtigheid en soms met een hoge dosis scepsis.

Weinig onderzoekers durven de stelling aan dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen deze middelen en de ontregeling van de hormoonhuishouding bij de mens.

Het pleidooi van Greenpeace, Milieudefensie, de Consumentenbond en de Stichting Natuur en Milieu voor een direct verbod op zeven bestrijdingsmiddelen, moet dan ook worden gezien als een voorzorgsmaatregel. Zolang er twijfel is over de uitwerking van toxische stoffen op mensen, kunnen deze beter niet worden gebruikt, is de redenering.

Dit voorzorgsbeginsel wordt ook in internationale afspraken erkend, bijvoorbeeld bij lozingen in de Noordzee.

Ook de Gezondheidsraad adviseerde het kabinet vorig jaar het zekere voor het onzekere te nemen. Hoewel de raad hormoonontregelende stoffen geen acute bedreiging voor de volksgezondheid acht, wees hij wel op andere effecten buiten de menselijke voortplanting.

Hormoonontregelende stoffen zouden ook invloed kunnen hebben op de neurologische en psychomotorische ontwikkeling van jonge kinderen. Dat zou later in hun leven kunnen leiden tot gedragsstoornissen zoals hyperactiviteit, of tot emotionele problemen.

De campagne van de milieuorganisaties en de Consumentenbond om mensen aan te zetten tot het kopen van onbespoten eko-producten van de biologische landbouw, haakt in op de trend om milieuvervuiling en gezondheid te koppelen.

De milieuorganisaties leggen in hun acties bovendien steeds meer het accent op de schadelijke werking van milieuvervuiling op de mens. Want het almaar hameren op de verloedering van het milieu heeft heeft zijn effect grotendeels verloren.

Marieke Aarden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden