Eeuw aandelen: 1000 gulden is nu 5,2 miljoen

Aandelen waren in de afgelopen eeuw een superieure belegging. Wie op 31 december 1899 duizend gulden in een pakketje Nederlandse aandelen had gestoken, zou nu een portefeuille met een waarde van 5,2 miljoen gulden hebben....

Van onze verslaggever Peter de Waard

Indien voor dezelfde duizend gulden Amerikaanse aandelen waren gekocht, zou de waarde zelfs zijn gestegen tot 15 miljoen gulden. Duizend gulden gestoken in obligaties is een eeuw later aangegroeid tot 'slechts' 57 duizend gulden.

Dit blijkt uit berekeningen die door het economisch onderzoeksinstituut Life van de Universiteit van Maastricht zijn gemaakt. In opdracht van de Volkskrant stelde Life samen met het CBS een Aandelenindex van de Eeuw samen. De stand op 31 december 1899 was 21,83. Gisteren sloot de index op 931,10.

Uitgangspunt was de zogenoemde CBS Koersindex die sinds 1953 wordt berekend. Deze index is door de hoogleraren Kees Koedijk en Piet Eichholtz van de Universiteit van Maastricht teruggerekend tot het jaar 1890. Hiervoor hebben zij onderzoek gedaan in de archieven van de Amsterdamse effectenbeurs.

Het is een van de eerste aandelenindexen over een zo lange periode. Nederlands bekendste beursindex, de AEX, bestaat zelfs pas sinds 1983. De Dow Jones voor industriële aandelen begon in 1896.

Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse aandelenmarkt achter is gebleven bij die van de VS. In de eerste helft van de eeuw daalde de Aandelenindex van de Eeuw. Beleggingen in aandelen waren vooral in de tweede helft van de eeuw succesvol.

De meest succesvolle periode was die tussen 1990 en 2000 toen de index bijna vervijfvoudigde. Dit jaar stegen de beurskoersen voor het negende achtereenvolgende jaar: een record.

Behalve koerswinst leverde aandelen ook dividend op. Het totaalrendement op Nederlandse aandelen kwam daardoor deze eeuw uit op gemiddeld 8,9 procent. Een belegging in Amerikaanse aandelen had een gemiddeld rendement van 10,2 procent opgeleverd, wat over een periode van honderd jaar tot een drie keer zo hoog eindbedrag leidt.

Amerikaanse aandelen deden het ondanks de crash van Wall Street in 1929 vooral in de eerste drie decennia van deze eeuw aanzienlijk beter. Het totaalrendement op een obligatieportefeuille was deze eeuw gemiddeld 4,2 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden