EetWijzer Magnetronmaaltijden

EetWijzer: Ping en klaar-magnetronmaaltijden, is het wat?

Nieuw in het vriesvak: ‘Ping & klaar’-magnetronmaaltijden van Iglo.

Ping en klaar? Wat is daar nieuw aan?

Behalve de naam: niet veel. Er zijn meer ‘koelverse’ en diepvries-kant-en-klare magnetronmaaltijden. Maar Iglo zet in op ‘zonder toegevoegde kunstmatige smaak- of kleurstoffen’ en ‘enkel bereid met ingrediënten die je ook in je eigen keuken gebruikt’.

Wat zit er dan in andere magnetronmaaltijden?

Ook ingrediënten die je zelf gebruikt, natuurlijk. Maar waar andere magnetronmaaltijden soms zijn te betrappen op ‘aroma’s’, vind je die niet bij Ping. Aan de andere kant: ‘aardappelbolletjes’ van aardappelvlokken, verdikkingsmiddel en aardappelzetmeel maak je nou niet meteen in je eigen keuken.

Zijn die Ping-maaltijden wel gezond?

Alle zeven varianten pronken met ‘rijk gevuld met knapperige groenten’. Ook niet-knapperige groenten zijn gezond, als het er maar genoeg zijn: in een kant-en-klaarmaaltijd minstens 150 gram. Maar dat verschilt nogal. In de kipschotel zit nog geen 60 gram sperziebonen en in de Zweedse gehaktballetjes maar 40 gram erwtjes. Alleen de nasi springt er uit met 156 gram groenten (geen 159 gram, zoals op de verpakking staat).

Is het genoeg, zo’n maaltijd?

Volgens het Voedingscentrum moet een hoofdmaaltijd tussen de 400 en 700 kcal bevatten: daar voldoen de Ping-maaltijden aan. Maar naast te weinig groenten en vezels bevatten ze veel te veel zout, sommige bijna 4 gram per portie. 6 gram is de aanbevolen maximale dagelijkse hoeveelheid.

Zijn ze lekker?

We hebben alleen de nasi, kipfilet/rösti en Zweedse gehaktballetjes getest. De nasi was zompig en smakeloos, de andere twee waren best lekker. ‘Knapperig’ en ‘krokant’ zijn populair bij Iglo, maar bijvoorbeeld de ‘kipfilet in een krokant jasje’, de ‘krokante, gouden rösti’ en de sperziebonen zijn vooral... zacht.

Iglo zegt dat de maaltijden heel duurzaam zijn.

Je bedoelt het ‘Forever food together’-logo? Dat ze ‘jouw voeding verantwoord aankopen en verwerken, producten ontwikkelen die bijdragen aan evenwichtige voeding en voedselverspilling helpen tegengaan’? Kant-en-klare maaltijden ‘op maat’ kunnen inderdaad voedselverspilling voorkomen. Maar diepvriesproducten kosten ook energie omdat ze diepgevroren opgeslagen en vervoerd moeten worden: het is de vraag of dat elkaar compenseert, zegt onderzoeksbureau Blonk Consultants. ‘Forever Food’ is vooral een voorbeeld van greenwashing en goede marketing. Af en toe is zo’n maaltijd best gemakkelijk. Maar denk niet dat je gezond of duurzaam bezig bent.

Prijs: ca. € 3,90
Oordeel: ** 
Verkrijgbaar: supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden