Eetwijzer

EetWijzer: is jackfruit het nieuwe vlees?

Jackfruit, vers, in blik of vacuüm verpakt zou een nieuwe, supergezonde vleesvervanger zijn. Klopt dit?

Beeld x

Jackfruit? Waar komt dat vandaan?

Jackfruit of nangka is een enorm grote (tot wel 40 kilo wegende) boomvrucht die oorspronkelijk uit India komt, maar nu in heel tropisch Azië groeit.

Waarom zou je jackfruit eten?

In landen als Indonesië, Thailand en de Filipijnen is jackfruit dagelijks voedsel. Rijp is-ie zoet en sappig, onrijp vezelig en hartig, zodat je hem ook als groente kunt eten. Bovendien groeit jackfruit heel snel en heeft hij nauwelijks verzorging nodig. De boom is goed bestand tegen hitte, droogte, insecten en ziekten. Daarom zien sommigen jackfruit als een van de producten waarmee we in de toekomst de wereldbevolking kunnen blijven voeden.

Oké, fijn in de landen van herkomst. Maar hier?

Omdat de structuur van onrijp jackfruit wel wat op die van vlees lijkt en de smaak neutraal is, wordt jackfruit binnengehaald als hét hippe plantaardige alternatief voor vlees. Je kunt er bijvoorbeeld veganistische ‘pulled pork’ van maken.

Weer eens wat anders dan al die vegaburgers…

Dat is waar, ware het niet dat jackfruit allesbehalve een goede vleesvervanger is. Er zit nauwelijks eiwit in: 1,7 procent. In kip zit bijvoorbeeld ruim 22 procent eiwit. Jackfruit bevat ook veel minder ijzer en vitamine B6 dan vlees. Dan kun je beter peulvruchten eten: in kikker-erwten zit 18 procent eiwit en 6,2 mg ijzer, meer dan in kip. Zelfs havermout is met 13 procent eiwit en 4 mg ijzer een betere vleesvervanger dan jackfruit.

Is jackfruit niet ook heel vezel- en vitaminerijk ?

Nee. Er zitten maar weinig vezels in en ook niet bijzonder veel vitaminen. Wel koolhydraten: het vult dus aardig, maar dat doen aardappels bijvoorbeeld ook.

Dus maar niet kopen?

Je kunt het best af toe eten als je het lekker vindt. Maar waarom zouden we hier een vrucht moeten eten die van ver komt, weinig toegevoegde voedingswaarde heeft en bovendien inefficiënt te verwerken is?

Inefficiënt?

Jackfruit is lastig schoon te maken en geeft heel veel afval (schillen, harde delen). In theorie zou je dat afval kunnen vergisten of composteren, maar of dat ook daadwerkelijk gebeurt, is niet bekend. Jackfruit in Nederland is ingevroren, gevacumeerd of ingeblikt en verpakt en vervoerd, wat extra energie kost. Het is dus meer een product voor een Thaise boer in zijn achtertuin.

Prijs: bv. Fairtrade Original jackfruit in blik, nettogewicht 565 g € 2,45

Oordeel: ★☆☆☆☆

Verkrijgbaar: (eko-)supermarkt, toko, internet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden