Eerste zorgverzekeraar verhoogt premie

De eerste zorgpremie voor volgend jaar is bekend. De verzekeraar DSW zegt dat de premie in 2007 met 87 euro zal stijgen naar 1.137 euro per jaar....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Vorige week maakte de brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bekend dat verzekeraars dit jaar een verlies lijden van gemiddeld 40 euro op elke zorgpolis. Concurrentie om de gunst van de klant bij het begin van het nieuwe zorgstelsel dwong de verzekeraars de premie te laten zakken tot onder het kostendekkende niveau. Dit gebeurde vooral bij de vele voordelige collectieve contracten die de verzekeraars afsloten om bedrijven en instellingen binnen te halen als klant.

Bij de verzekeraar DSW uit Schiedam zijn 330 duizend personen verzekerd. Hiermee is DSW een betrekkelijk kleine zorgverzekeraar. Het bedrijf stelt dat de nieuwe premie, net zoals die van het afgelopen jaar, kostendekkend is.

De positie van DSW is bijzonder omdat deze verzekeraar geen kortingen aanbiedt op collectieve contracten. Hierdoor kan de verzekeraar ook snel de premie berekenen, omdat geen rekening gehouden hoeft te worden met allerlei collectieve contracten.

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid verwacht voor volgend jaar een maximale individuele premie van 1166 euro voor mensen zonder collectief contract; 100 euro meer dan dit jaar. De premie voor de gemiddelde collectieve verzekering komt volgens het ministerie uit op 1100 euro. Het gemiddelde van de colletieve en de niet-collectieve premies komt voor 2007 uit op 1134 euro, tegen circa 1030 euro dit jaar.

De branchevereniging zegt dat de niet-collectieve premie van 1166 euro van de minister te laag is ingeschat. ZN gaat uit van hogere zorgkosten (vooral bij huisartsen en ziekenhuizen) en premiederving als gevolg van wanbetalers. ZN komt uit op een individuele premie van 1185 euro.

De premies van de overige zorgverzekeraars zijn nog niet bekend. De zorgverzekeraars hebben beloofd uiterlijk 15 november hun premies bekend te maken. Wie wil overstappen moet voor 1 januari 2007 zijn oude verzekering opzeggen.

De fusiekoorts in de zorgmarkt geeft de verzekeraars de mogelijkheid de kosten van de zorgverzekeringen te drukken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaf deze week toestemming voor het samengaan van de verzekeraars Delta Lloyd, Menzis en Agis. Ook de fusie tussen VGZ en Univé werd toegestaan.

Volgens de NMa is er geen risico van monopoliegedrag door de nieuwe verzekeringsbedrijven. Op landelijk niveau zijn nog twee andere grote verzekeraars actief. Achmea en CZ hebben vergelijkbare marktaandelen als de twee fusiebedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden