Eerste winst ASMI in anderhalf jaar

Toeleverancier aan de chipindustrie ASM International (ASMI) heeft voor het eerst in anderhalf jaar winst geboekt. Dat is vooral te danken aan de prestaties van de Chinese dochteronderneming ASM Pacific Technology. Dat bleek uit de woensdag om middernacht gepubliceerde eerstekwartaalcijfers.

ANP

ASMI boekte een winst van 4,2 miljoen euro in vergelijking met een nettoverlies van 23,3 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2009. De omzet steeg op jaarbasis met 146 procent tot 219,1 miljoen euro. ASMI profiteert van een herstel in de sector. Geraadpleegde analisten hadden gerekend op een nettowinst van 13 miljoen euro en een omzet van 216 miljoen.

De omzet bij de Chinese dochter (back-end), waar producten voor het monteren en inpakken van chips worden gemaakt, steeg op jaarbasis met 280 procent. Bij de front-end activiteiten, producten voor de productie van chips, steeg de omzet met 18 procent op jaarbasis. Kwartaal-op-kwartaal waren de stijgingen respectievelijk 8 en 10 procent.

De orders, belangrijk voor de omzet in volgende kwartalen, stegen bij de twee divisies respectievelijk met 49 en met 14 procent.

ASM International rekent voor het tweede kwartaal bij front-end op minimaal een gelijkblijvende omzet. Ook verwacht het bedrijf hier te blijven profiteren van kostenbesparingen. Bij back-end ziet het bedrijf op korte termijn nog geen tekenen van afname.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden