Eerste uitzend-CAO voor AVV

Het Alternatief voor Vakbond (AVV) heeft zijn eerste CAO afgesloten. Het gaat om een CAO voor de Nederlandse vereniging van uitzend- en bemiddelingsbedrijven (NVUB)....

In de CAO is afgesproken dat uitzendkrachten na een jaar een contract voor onbepaalde tijd krijgen. Nu horen uitzendkrachten na drie tijdelijke contracten een vaste aanstelling te krijgen. ‘Het gevolg is dat de gekwalificeerde arbeidskrachten een vast contract krijgen en de zwakkeren op straat komen te staan na die periode’, verklaart Henk van Groeningen, CAO-coördinator van NVUB.

Het AVV en de NVUB hebben afgesproken dat de contracten voor onbepaalde tijd makkelijker kunnen worden ontbonden dan een regulier vast contract. Als de opdracht is afgelopen, wordt de werknemer ontslagen, aldus Martin Pikaart van het AVV. Wel moet de werkgever – afhankelijk wel het aantal gewerkte jaren – tijdig aangeven dat het project erop zit. Ook krijgt de uitzendkracht een maand salaris mee.

‘Hierdoor wordt de flexibiliteit voor ons als uitzendbureau groter en hebben de minder gekwalificeerde werknemers een grotere kans om langer aan het werk te blijven’, voegt Van Groeningen toe. De CAO zal vanaf 1 januari 2007 gelden voor ruim tienduizend uitzendkrachten.

De NVUB werd onlangs opgericht door een groep ontevreden kleine en middelgrote uitzendbureaus. Hiervoor waren zij lid van de NBBU. Inmiddels zijn veertig bedrijven overgestapt.

In Nederland zijn ongeveer een half miljoen werknemers in dienst bij een uitzendbureau. De brancheorganisatie ABU vertegenwoordigt het grootste deel. Deze betreurt de stap van het AVV en de NVUB. ‘Het is buitengewoon jammer dat er een vierde brancheorganisatie is opgericht. Het is ook jammer dat het AVV hieraan meewerkt’, zegt Aart van der Gaag (ABU). ‘Voor de branche als geheel is het niet goed als erop splinterniveau CAO-afspraken worden gemaakt.’

Het AVV werd vorig jaar uit onvrede opgericht door door Mei Li Vos en Martin Pikaart. De bond wil onder meer de arbeidsvoorwaarden van jongeren, flexwerkers, freelancers en kleine zelfstandigen verbeteren. Het AVV heeft inmiddels 2400 leden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden