Eerste Eaglets nog dit jaar afgeleverd

Nog dit jaar zullen op Nederlandse bodem weer vliegtuigen worden gebouwd. Niet op Schiphol, zoals tot vorig jaar in de Fokkerfabrieken, maar in Den Helder, in de fabriek van Euro-Enaer....

GERARD REIJN

Van onze verslaggever

Gerard Reijn

AMSTERDAM

Volgens directeur en aandeelhouder Jan van Toorn van Euro-Enaer duurt het nog tot augustus of september vóór het hele certificeringsprogramma van het toestel is afgerond. Maar er wordt al druk onderhandeld met zeven potentiële afnemers. Als één van die klanten toehapt, kan de productie beginnen. De productie van een vliegtuig duurt slechts acht weken, dus Van Toorn denkt het eerste vliegtuig nog dit jaar te kunnen afleveren.

Hoeveel mensen dat in Den Helder werk zal verschaffen is nog niet duidelijk, maar meer dan enkele tientallen zullen het er voorlopig niet zijn. Het meeste werk wordt verricht in Chili, bij Enaer, waar de kunststof romp wordt gebouwd, en in de Verenigde Staten, waar de motor vandaan komt. Van Toorn: 'We doen eigenlijk hetzelfde als wat Fokker destijds deed. De onderdelen in elkaar zetten.'

Volgende week wordt de Eaglet aan het publiek getoond, en zal hij zijn 'eerste' vlucht maken. Het toestel bevat twee zitplaatsen, en is vooral bedoeld als lesvliegtuigje. De kleinste potentiële afnemer wil nog altijd tien toestellen hebben, zegt Van Toorn, en dat zou goed zijn voor een omzet van twee miljoen.

De aandeelhouders zijn de Chileense fabriek Enaer, de Technische Universiteit Delft, die ook verantwoordelijk was voor de certificering, directeur Jan van Toorn en de participatiemaatschappijen Tresor en Tifan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden