Eerste algenraffinagefabriek opent deuren

Door grondstoffen te winnen uit algen kunnen veel bedrijven duurzamer en op termijn wellicht goedkoper te werk gaan. Maar de techniek bevindt zich nog in een fase van ontwikkeling. Maandag wordt in Lelystad 's werelds eerste mobiele algenraffinagefabriek in gebruik genomen.

Een onderzoekster van de biotechnologische afdeling van een Duits onderzoeksinstituut. Er wordt al jaren research gedaan naar het gebruik van algen als biobrandstof.Beeld afp

Het is een proefinstallatie, die de mogelijkheden moet verkennen van het op grotere schaal onttrekken van bijvoorbeeld eiwitten, olie en koolhydraten uit algen. Tot nu toe gebeurde dit alleen in laboratoria, met kleinere hoeveelheden.

Er bestaan al verschillende algenkwekerijen, maar de algen die daar worden geproduceerd worden nu vooral verwerkt tot poeders of 'superfoods'. 'De algen worden in hun geheel gebruikt', stelt een woordvoerder. 'Wat deze fabriek doet is het opknippen van de algen, zodat er stofjes uit gehaald kunnen worden. Deze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het maken van verf, ter vervanging van grondstoffen die erg schaars zijn. En ze kunnen dienen als alternatief voor visolie.'

Landbouwgewas van de toekomst
Algen bestaan uit veel waardevolle ingrediënten, hebben een zeer hoge groeisnelheid en kunnen makkelijk worden geteeld op onvruchtbare grond. Wetenschappers zien ze daarom ook wel als hét landbouwgewas van de toekomst.

Wanneer de industrie op grote schaal algen gaat verwerken, wordt het volgens de zegsman voor glastuinders waarschijnlijk interessant om in plaats van bijvoorbeeld tomaten, algen te gaan verbouwen. Fabrieken die nu veel geld betalen om voedingsrijk afvalwater te zuiveren, kunnen bij een toename van de vraag naar algen vermoedelijk juist geld verdienen aan dit water door het te gebruiken voor het kweken van algen.

De mobiele proeffabriek past in een container en kan eenvoudig worden verplaatst naar verschillende algenleveranciers. De komende periode staat de installatie echter op het terrein van Acrres in Lelystad. Acress is het landelijke praktijkcentrum voor duurzame energie en groene grondstoffen.

Het project is een gezamenlijk initiatief van kennisinstituut TNO en bedrijven als Sabic, De Wit Oils, Van Wijhe Verf en Royal HaskoningDHV.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden