Eenderde van de zzp'ers heeft een partner met vaste baan

Bijna eenderde van de zzp'ers had vorig jaar een partner met een vaste baan. Daarbij is er geen verschil tussen mannelijke en vrouwelijke zzp'ers. Vrouwelijke eenpitters hebben vaker een partner die ook zzp'er is, mannelijke zzp'ers hebben dubbel zo vaak een niet-werkende partner dan vrouwelijke zzp'ers.

Nanda Troost
null Beeld reuters
Beeld reuters

Dat blijkt uit gegevens die statistiekbureau CBS vandaag bekend heeft gemaakt over zzp'ers voor wie dit ondernemerschap hun hoofdbaan is. Uit die cijfers blijkt verder niets over de financiële positie van de zzp'ers. Het is daarom bijvoorbeeld niet duidelijk of de kleine zelfstandigen een partner met een vaste baan nodig hebben om financieel rond te kunnen komen. Want hoewel veel professionals als kleine zelfstandigen werken, kunnen tegelijkertijd veel zzp'ers nauwelijks financieel rondkomen.

Zo meldde deze krant maandag dat bijna vier op de tien zzp'ers te weinig verdienen om inkomstenbelasting te betalen. Dankzij belastingvoordelen is de omzet van 24 duizend euro (2.000 duizend euro per maand) ook meteen hun netto-inkomen. Een werknemer die bruto hetzelfde verdient, betaalt dan 4.000 euro belasting, maar is anders dan de zzp'er wel automatisch verzekerd tegen werkloosheid en ziekte. Zzp'ers worden geacht dat zelf te regelen.

Hoewel het aantal zzp'ers de afgelopen tien jaar met 300 duizend is gestegen tot boven de 1 miljoen is er tussen de partners weinig veranderd als het gaat om wat voor arbeidsrelatie ze hebben. Het aantal alleenstaande zzp'ers is zowel onder vrouwen als onder mannen licht gestegen.

Bijna vier op de tien zzp'ers betalen geen cent inkomstenbelasting. Zij zijn als ondernemers wel belastingplichtig over hun inkomen, maar hebben zoveel aftrekposten dat ze onder de streep niets hoeven mee te betalen aan de belasting waarmee de staat onder meer de AOW bekostigt. Lees het hele artikel hier.

Het aantal mannelijke zzp'ers dat alleen voor het gezinsinkomen zorgt is iets afgenomen naar een op de zes. Bij hun vrouwelijke collega's was dat bijna een op de twaalf. Vrouwelijke zzp'ers hebben wel veel vaker een zzp'er als partner: een kwart tegen een op de zeven bij de mannelijke zzp'ers.

Oudere zzp'ers zijn vaker alleenverdiener dan jongere. Vorig jaar was dat in de groep werkenden tot 25 jaar 3 procent, in de groep 65 tot 75 jaar is dat 44 procent. Voor de partners met een flexibele baan geldt het omgekeerde. Jongere zzp'ers hebben vaker een partner met een flexibele baan dan oudere.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden