nieuws

Eenderde van de jongeren zegt in onderzoek niet of nauwelijks rond te kunnen komen

Nederlandse jongeren staan er financieel slecht voor. Een kwart van de jongeren maakt zich regelmatig tot vaak zorgen over geld, de helft doet dat soms.

Redactie
Jongeren tijdens de coronacrisis in de Koopgoot in Rotterdam.  Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz
Jongeren tijdens de coronacrisis in de Koopgoot in Rotterdam.Beeld Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de bank SNS, waarvoor 1.400 werkende Nederlandse jongeren (18-35 jaar) werden ondervraagd. Het doel van het onderzoek was ontdekken tegen welke uitdagingen jongeren aanlopen in hun persoonlijke groei.

De resultaten zijn zorgelijk. Eenderde van de jongeren gaf aan niet of nauwelijks rond te kunnen komen. Ze komen moeilijk uit deze situatie: ruim de helft vraagt geen hulp bij financiële problemen. Marieke Tiesinga, Strategisch Adviseur Maatschappelijke Impact bij SNS, noemt het struisvogelgedrag en ziet hulp als een manier om ergere financiële problemen te voorkomen. ‘Door een professionele helpende hand te bieden kun je voorkomen dat jongeren in een neerwaartse spiraal terechtkomen.’ Zorgen dat jongeren meer algemene kennis over financiën krijgen is hierbij ook een belangrijke stap.

Acute problemen

Driekwart van de ondervraagden heeft wel een financiële buffer in de vorm van spaargeld, de rest komt in acute problemen als het vaste inkomen wegvalt. Sommige jongeren proberen daarom op een nieuwe manier extra inkomen te krijgen: beleggen. Een op de vijf jongeren doet dit, en nog 23 procent zou ermee willen beginnen. Volgens Tiesinga is deze stap makkelijk te verklaren: ‘Geld betekent voor veel jongeren vrijheid en voor maar liefst 82 procent van de jongeren is het meer kunnen verdienen met beleggen dé reden om hiermee te starten.’

Ze vindt het wel zorgelijk dat ook 12 procent van de jongeren zonder spaarbuffer dit doet. ‘Ons advies is echt: bouw eerst die spaarbuffer op en ga dan beleggen. Hierdoor ben je minder kwetsbaar voor eventuele financiële tegenslagen en heb je de kans om geld op te bouwen voor later.’

Jongeren hebben er veel belang bij om bij te verdienen waar ze kunnen. Tweederde van deze groep streeft er namelijk naar om binnen de komende vijf tot tien jaar onafhankelijk te worden: hierbij helpen alle beetjes extra, risico of niet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden