Een zoen voor mijn pensioen

WIE GEEN WEG WEET IN ZIJN PENSIOENREGELING, KAN TERECHT OP PENSIOENKIJKER.NL. 'HOEVEEL DACHT U NODIG TE HEBBEN?'..

Pensioen? Was dat niet iets voor als je oud bent? In dat opzicht is Astrid Ahlers (1949) uit Almere, zoals ze zelf zegt, 'een typisch product van de jaren zestig'. 'Carrière was een vies woord. Laat staan dat we nadachten over ons pensioen.' Maar een paar jaar geleden begon ze zich toch af te vragen of ze later, als ze met pensioen is, nog wel kan doen wat ze het liefst doet: reizen.

Gelukkig is er sinds maart vorig jaar voor mensen als Ahlers de internetsite van Stichting Pensioenkijker.nl. 'We willen het pensioenbewustzijn vergroten', zegt Henriëtte de Lange, als pensioenspecialist verbonden aan Pensioenkijker.nl. In de stichting zit iedere club die in Nederland iets te zeggen heeft over oudedagsvoorzieningen: van de Consumentenbond tot het Verbond van Verzekeraars en van de vakbeweging tot de werkgeversorganisatie.

Verzekeraars halen in hun reclamecampagnes graag onderzoek aan waaruit blijkt dat acht op de tien Nederlandse werknemers kampt met een pensioengat. Volgens verzekeraars is er sprake van een tekort zodra het pensioen (AOW plus bedrijfspensioen) lager is dan 70 procent van het laatst verdiende salaris.

De conclusie dat vrijwel iedereen tegen een tekort aankijkt, is voorbarig. Het aangehaalde onderzoek van Trendbox toont vooral aan dat de meeste Nederlanders geen flauw benul hebben van de hoogte van hun pensioen. 'Pensioenoverzichten verdwijnen meestal ongeopend in een la. We willen dat ze worden geopend en gelezen, zodat werknemers weten waar ze aan toe zijn', zegt De Lange.

'Ik heb pensioenbrieven van ABP, PGGM, Elsevier en andere uitgevers', zegt Ahlers. 'Tot de geboorte van mijn kinderen en de verhuizing van Amsterdam naar Almere in 1978 heb ik gewerkt als secretaresse. Ik had gehoopt in Almere weer aan de slag te kunnen, maar daar was in die beginjaren geen werk te vinden.'

'Meer dan de helft van de bezoekers van Pensioenkijker.nl maakt gebruik van de mogelijkheid zijn pensioen te berekenen', aldus De Lange. 'Hoewel we de rekenmodule zo simpel mogelijk hebben gehouden, merken we aan de vragen dat het toch nog moeilijk blijft. Sommige bezoekers kunnen de gevraagde bedragen niet vinden, of halen maand-en jaarbedragen door elkaar.'

Wie wil weten hoeveel hij ongeveer ontvangt na zijn pensionering moet de AOW waar hij recht op heeft, optellen bij het pensioen dat hij kan opbouwen bij zijn huidige werkgever. Ook eerder opgebouwde pensioenen moeten daarbij worden opgeteld. Dit totaal is het bruto bedrag dat hij zal ontvangen als hij tot zijn pensionering blijft werken. Bedenk daarbij dat 65-plussers minder belasting betalen en dus netto meer overhouden.

'Het gaat om een ruwe schatting. Laat inflatie voor het gemak buiten beschouwing. Pensioenfondsen streven naar aanpassing van de pensioenen aan de stijging van de kosten van het levensonderhoud. Ook de AOW is geïndexeerd. Bovendien houd je bij deze rekenmethode evenmin rekening met eventuele loonstijgingen', aldus De Lange.

'Het begrip pensioengat zul je niet vinden op onze site', zegt De Lange. 'Als je gaat nadenken over je pensioen moet je eerst alle papieren aan de kant schuiven en je afvragen hoeveel je voor pesionering nodig denkt te hebben. Vaak is dat minder dan nu omdat de hypotheek, een grote kostenpost, is afgelost en de kinderen het huis uit zijn.

'Anderzijds zal iemand die wilde plannen heeft en nog vijf wereldreizen wil maken, moeten kijken of dat realistisch is. Pas als je een indruk hebt van je financiële behoefte kun je spreken van een eventueel tekort. Bepaalde groepen, zoals gescheiden vrouwen, werknemers met een verbrokkeld arbeidsverleden en zij die in het buitenland hebben gewerkt, moeten extra alert zijn op een tekort.'

'In 1991 strandde mijn huwelijk', zegt Ahlers. 'Gelukkig heb ik destijds in een convenant afgesproken dat het pensioen dat mijn voormalige man tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, moet worden gedeeld. We liggen in de clinch over de te gebruiken rekenmethode.'

Ahlers, die nu 28 uur per week werkt als P & O-medewerker, heeft al haar brokjes pensioen bij elkaar opgeteld. 'Ik kom inclusief AOW niet veel verder dan de helft van het inkomen dat ik een paar jaar geleden verdiende toen ik nog voltijds werkte. Het is weinig, maar ik heb nu niet de financiële ruimte om bij te sparen. Gelukkig heb ik nog wel een eigen huis dat ik tegen die tijd kan opeten.'

Astrid Ahlers is een stuk wijzer geworden dankzij Pensioenkijker.nl. Ze deed bovendien mee aan een pensioenprijsvraag van de site. Voor de slogan 'Ik geef mijn pensioen een zoen, omdat het vrijheid geeft in het doen' won ze een prijs: ze mag samen met een introducé een weekend doorbrengen in een hotel in Appeltern.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden