Een warm nest

Rolf Hut heeft graag dat de temperatuur op de kamer van zijn zoon behaaglijk is, maar regelt dat liever buiten de rest van de wereld om.

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

In een vorige aflevering schreef ik hoe je een lamp bij mij thuis kon aan- of uitzetten. Dat heb ik geweten: dat weekend knipperde de lamp zevenduizend keer. Het werd helemaal feest toen op tweakers.nl opgeroepen werd 'los te gaan'.

Wat mij betreft was de 'mr. Wolowitzlamp' een succes. Thuis was niet iedereen er onverdeeld gelukkig mee. 'Leuk dat mijn huiskamer een disco is, maar wat heeft iemand eraan?' Het was een leuk voorbeeld, maar inderdaad niet echt nuttig.

Vandaag daarom een nuttige variant op de mr. Wolowitzlamp. Ik bouw de Nest na. Dat is een slimme thermostaat die je voor ruim 200 euro koopt. De Nest is verbonden met internet, zodat je hem met een bijbehorende app kunt bedienen.

Je gedrag wordt daarbij opgeslagen, zodat de slimme mensen bij Google (die Nest voor 3 miljard kochten van de oprichters) kunnen 'suggereren' wanneer je verwarming het beste aan gaat, of uit. Dat jouw gedrag ook waardevol is voor energieleveranciers om hun prijsbeleid te optimaliseren, is voor Google vast minder belangrijk dan het gebruiksgemak.

Verwarming in alle privacy

In ons oude huis kunnen we wel extra verwarming gebruiken op de kamer van onze zoon. De centrale thermostaat in de woonkamer zet de verwarming uit voordat het bij hem lekker warm is.

We hebben vorig jaar een straalkachel gekocht, maar liepen elke vijf minuten naar boven om te voelen of het niet te warm werd. Ik wil een thermometer op zijn kamer, die de straalkachel aanzet als het te koud is. Ik wil overal kunnen bijhouden hoe warm het is op zijn kamer, en ook graag de temperatuur instellen.

Maar ik wil niet met Google of de rest van de wereld delen hoe warm het op zijn kamer is of hoe hoog ik de verwarming zet. En ik wil geen 200 euro betalen. Zelf aan de slag dus.

Ik kan de apparatuur van de mr. Wolowitzlamp gebruiken: thermometer erbij en de lamp door een straalkachel vervangen. De Spark Core, die de lamp met internet verbond, zal nu de straalkachel aansturen.

De kachel wordt bestuurd via een app

Ik wil niet dat het proces via mijn website loopt. Dat mijn lamp door de mensen vantweakers.nl gehackt wordt, daar kan ik mee leven. Een straalkachel vind ik toch iets gevaarlijker.

Daarom besluit ik de besturing niet via mijn website te doen, maar via een app. Bij de Spark Core zit namelijk een goede app waarin de beveiliging al geregeld is. Deze Spark-app laat je de pinnen van de Spark Core handmatig aan of uit zetten.

Handig, maar ik wil dat de app automatisch de temperatuur uitleest en dat ik de insteltemperatuur kan wijzigen.De Spark-app is open source, dat wil zeggen dat de programmacode beschikbaar is gemaakt. Iedereen kan (en mag) de app aanpassen en zo zijn eigen variant maken. Dat heb ik gedaan. Het resultaat staat op github.com/rolfhut/ThermosApp.

Een tmp36-temperatuursensor, een Spark Core-wifibordje, een Velleman P2634-kit en een straalkachel. Trots laat ik het thuis zien: 'Als ik inmijn app de temperatuur instel zal...'

Poef!Duisternis. Rookgeur.

Een stokje op een motortje

'Schat, je zou deze keer toch eindelijk het licht met rust laten?' Ik bijt mijn tong af. Shit. Stop doorgeslagen. Even vergeten: een Velleman P2634 kan wel een lamp van 40watt aansturen, maar niet een straalkachel van 2.000 watt. De rook komt ervan af.

Zaterdagmiddag, een dag voordat ik dit stuk moet inleveren, snel de stad in: op zoek naar een relais dat 2.000 watt kan schakelen. Dat is in Haarlem niet te vinden. Dus improviseren: wat heb ik wel? Ik vind een standaardschakelaar en een klein servomotortje.

Snel klus ik mijn meest Wallace & Gromit-oplossing ooit: een stokje op een motortje dat op de lichtschakelaar drukt. En daarmee werkt het: mijn app bedient mijn Spark Core, de Spark Core bedient de motor, waaraan een stokje zit dat de schakelaar bedient.

Op rolfhut.nl/hutskoffer6 staat een korte demonstratievideo.

Sleutelen aan apps

Zo kan ik, via mijn telefoon de temperatuur op de kamer van mijn zoon instellen en kan ik zien hoe warm het er is. Zonder dat grote broer Google meekijkt, heeft mijn zoon toch een warm Nest.

Het doel van De Maakbare Wereld is projecten te laten zien die lezers thuis kunnen nabouwen. Niet iedereen zal zelf een app gaan verbouwen. Ik kan het ook niet aanraden: het kostte mij een aantal nachten om alles werkend te krijgen. Daarom heb ik het resultaat beschikbaar gemaakt in de Google Play Store.

Wat je zelf nog nodig heb is een Spark Core, een temperatuursensor (tmp36), een relais dat 10A aan kan, of mijn Wallace & Grommit-variant, en een Android-tablet of -telefoon om de app te draaien. Voor lezers die wel zelf aan de app willen sleutelen staat op github.com/RolfHut/ThermosApp de code.

De Maakbare Wereld

In De Maakbare Wereld bouwen vier handige knutselaars elke week een apparaat dat het leven veraangenaamt. Met huis-, tuin- en keukenspulletjes, en een stap voor stap uitleg. Deze week: Rolf Hut, Mac-Gyver-wetenschapper en geek. Volgende week: Ernst Arbouw maakt een gps-tracker voor de kat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden