Een visserijnatie die niet van vis houdt

Nederlanders eten bedroevend weinig vis in vergelijking met hun mede-Europeanen. Alleen Oostenrijkers en Duitsers worden minder vaak met een lekkerbekje gesignaleerd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eurostat verspreidde gisteren cijfers over visconsumptie en -productie van de landen van de Europese Unie. Nederland mag een visserijnatie zijn, een visetende natie is zij niet. Ongeveer 90 procent van de 500 duizend ton die jaarlijks wordt gevangen, gaat naar het buitenland. Over blijft veertigduizend tot vijftigduizend ton voor binnenlandse consumptie. Volgens het meetlint van Eurostat is dat twaalf kilo per persoon per jaar.

Steunpilaren van het Nederlandse viseten zijn de haring en gebakken vis. Dat zegt T. Sintnicolaas van het Productschap Vis. De cijfers zijn geen nare verrassing voor het productschap. 'We zijn nu eenmaal een handelsnatie', zegt Sintnicolaas. 'Bovendien is er wel degelijk sprake van een stijging. Vorig jaar hebben we 9 procent meer vis gegeten dan het jaar daarvoor.'

Dat kwam vooral doordat vis beter verkrijgbaar is geworden. In supermarkten wordt meer aandacht aan het alternatief voor vlees besteed dan voorheen. Dat komt ook de variatie in het aanbod ten goede. Zalm is duidelijk een nieuwe kraker, niet in het minst omdat die ook betaalbaar is geworden. Zalm komt in toenemende mate uit kwekerijen. Andere favorieten van Nederlandse viseters zijn de garnalen en de mosselen.

Desondanks bungelt Nederland onderaan de Europese viseetranglijst. De Portugezen eten bijn alles wat ze vangen zelf op, wat neerkomt op 57 kilo per persoon per jaar. De hele EU scoort een gemiddelde van 22 kilo en valt daarmee in het niet bij Japan, dat zijn inwoners weet aan te zetten tot de consumptie van maar liefst 68 kilo per jaar. Wereldrecordhouders zijn de IJslanders met 93 kilo per jaar. Dat is elke week een kilootje of twee per persoon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden