Een vakantieuittocht met hindernissen

De grote vakantieuittocht is begonnen. De dag van morgen wordt daarom ook wel Zwarte Zaterdag genoemd. Vorig jaar stond er ’s middags op de Franse wegen naar het zuiden in totaal 740 kilometer file....

Dit weekend gaan zo’n miljoen Nederlanders op vakantie. Een flink deel van hen komt uit het noorden, want in die regio gaan de bouwvakkers met vakantie. Desondanks verwacht de ANWB geen overdreven drukte op de Nederlandse wegen.

Er zijn wel een paar knelpunten om rekening mee te houden, vooral omdat Rijkswaterstaat bezig is met groot onderhoud aan wegen. Zeeland, en met name Beveland (Vlissingen, Goes), heeft een probleem omdat de A58 tot zondagmiddag 12 uur in beide richtingen is afgesloten bij Bergen op Zoom. Juist in die stad wordt de Bourgondische Jaarmarkt gehouden, en die zal extra verkeer aantrekken.

De A4, de snelweg tussen Den Haag en Amsterdam, zal richting Amsterdam, tussen Badhoevedorp en het Nieuwe Meer, tot zaterdag middernacht gesloten zijn. Voor de vakantiegangers is het interessant te weten dat direct daarna de andere weghelft dichtgaat. Verder waarschuwt de ANWB dat het bij Rotterdam druk kan worden omdat daar zaterdag het zomercarnaval wordt gehouden.

Ook in België en Luxemburg verwacht de ANWB geen grote problemen, temeer daar de meeste Belgen al op vakantie zijn. De weg door de Ardennen is de enige plek waar grote werkzaamheden gaande zijn, nu al voor het derde jaar. Op grote delen van deze route is maar één rijstrook beschikbaar.

Maar echt spoken gaat het in Frankrijk, en dan met name zaterdag op de Autoroute du Soleil. De ANWB verwacht alleen al op die weg plus de A9 richting Spanje 70 kilometer file. De files groeien al vanaf zes uur ’s morgens, te beginnen boven Lyon. Gelukkig is de hitte volgens het KNMI dan wel voorbij, en reiken de temperaturen nergens meer boven de dertig graden. Vorig jaar stond er in de middag in totaal 740 kilometer file op de Franse snelwegen.

In Duitsland wordt het vooral druk op de weg van Frankfurt naar München, de rondweg naar München en vervolgens richting Salzburg. Bovendien wordt zondag de Grand Prix op Hockenheim gereden, en dat betekent grote drukte in de regio Heidelberg, Ludwigshafen en Mannheim.

De tunnels door de Alpen worden een groot knelpunt. In Oostenrijk wordt de Tauerntunnel het grootste obstakel. Zelfs in de nacht van vrijdag op zaterdag zal de file niet oplossen, en de wachttijd kan zaterdag oplopen tot vier uur. Bij de Gotthardtunnel in Zwitserland wordt vanaf zaterdagochtend vroeg al een wachttijd van drie uur verwacht. Met name in Oost-Duitsland zal het zaterdag nog heet zijn, met temperaturen tot boven de 35 graden. Maar er worden ook onweer en slagregens verwacht.

De ANWB heeft een paar simpele tips voor mensen die zich in die drukte willen mengen. Neem water mee. Rust na twee uur, want bij hitte verslapt de aandacht snel. Zorg dat de auto voor mekaar is.

Andere tips: neem een plantenspuit mee om elkaar te besproeien tijdens de autorit. Automobilisten die slecht tegen hitte in de auto kunnen, kunnen beter pas ’s middags richting Zuid-Europa rijden. (stuur zit links, de zon komt op in het oosten). Gebruik bij de Franse tolstations de creditcard (kortere rijen) of ga anders achter vrachtwagens staan. Een vrachtwagen staat voor meerdere personenauto’s; het tolstation wordt op die wijze sneller gepasseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden