Eén uitkering voor werklozen

Er moet één regeling komen voor de circa 600 duizend kansarme werklozen. Uitgangspunt wordt dat langduriger werklozen en jonggehandicapten hun uitkering zoveel mogelijk zelf gaan verdienen door te werken.

Het advies dat Divosa, de vereniging van directeuren van de gemeentelijke sociale diensten, hierover vorige week naar buiten bracht, krijgt inmiddels bredere steun. De vakcentrale CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW onderschrijven dat de regelingen vereenvoudigd kunnen worden en dat er besparingen te halen zijn. Wel plaatsen ze kanttekeningen bij de uitvoering en betwijfelen ze of het nodig is tot één regeling te komen.

Verantwoordelijkheid gemeenten

De Vereniging Nederlandse Gemeenten omarmt het Divosa-plan volledig en wil zelfs een stapje verder gaan door ook de uitvoering van de WW de verantwoordelijkheid van gemeenten te maken. De eerste zes maanden van werkloosheid moet dan wel voor rekening komen van werkgevers. Dit zou werkgevers moeten prikkelen om werknemers sneller naar ander werk te begeleiden.

Divosa neemt met het advies een voorschot op de overheidsbezuinigingen van 35 miljard euro, waarover dertig ambtelijke werkgroepen zich momenteel verdiepen. ‘Een systeemwijziging is een beter alternatief dan nu het mes zetten in de reïntegratie en de hoogte van de uitkeringen van langdurig werklozen’, vindt Divosa-voorzitter René Paas. ‘Dan schuif je de schuld af.’

Eén regeling

Divosa wil dat er één regeling komt voor alle langdurig werklozen. Daarmee vervallen de Wet Werk en Bijstand (WWB), de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) en de Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor Jonggehandicapten (Wajong). In totaal gaat het om zo’n 600 duizend uitkeringsgerechtigden.

Paas vindt het onlogisch om mensen een hele uitkering te geven als ze ‘prima in staat zijn om de helft zelf te verdienen’. Volgens Paas is een fundamenteel andere kijk op uitkeringen nodig. ‘We moeten kijken naar wat mensen zelf kunnen verdienen.’

Logisch

Volgens Paas is bundeling van de regeling logisch, omdat cliënten en werkgevers verdwalen in het woud van regels. ‘En dat terwijl de problemen van WSW’ers, Wajongers en mensen in de bijstand vaak vergelijkbaar zijn.’ Uit de jaarlijkse monitor van Divosa blijkt dat 80 procent van de mensen in de bijstand een fysieke, sociale of psychische belemmering heeft.

Bert van Boggelen, voorzitter van de vakcentrale CNV, steunt de gedachte. ‘We stoppen veel geld in de inactiviteit van mensen terwijl iedereen weet dat werk gelukkiger en gezonder houdt.’ Hij ziet wel problemen bij de vaststelling van de loonwaarde van deze ‘kwetsbare’ werknemers. Het risico bestaat dat werkgevers reguliere banen gaan schrappen.

Werk

Volgens Paas kunnen in korte tijd 75 duizend werklozen worden begeleid naar een vorm van werk. En dan heeft hij het niet over de werklozen die nu als gevolg van de crisis de bijstand instromen. ‘Voordat deze nieuwe regeling van kracht is, is de crisis voorbij. Dan kunnen we ons concentreren op de mensen waar echt wat mee is.’

Werkloosheid (ANP) Beeld
Werkloosheid (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden