Een tuin met onkruid dat heerlijk smaakt

Je hoeft niet ver te reizen om gezond en lekker van het land te kunnen eten. Intermezzo bezoekt bijzondere kwekerijen in Nederland....

Wat?
Wie denkt er bij het woord ‘kruidentuin’ niet aan middeleeuwse burchten met welriekende borders en toegewijd hovenierende monniken? Laat dit beeld nou bijna kloppen voor Croy Cruyden. Alleen is kasteel Croy een opgeleukt Doornroosje-paleis en kruidentuineigenaar Piet Segeren een gulle Brabander. De landerijen van het kasteel, nu in gebruik als luxueus kantoorpand, bieden ruimte aan diverse kleinschalige landbouwbedrijven, waaronder Croy Cruyden.

In zijn boerderij heeft Segeren een droogzolder voor theekruiden aangelegd en in zijn tuin een ‘collectieborder’, waar exemplaren van alle hier gekweekte kruiden, bloemen en planten bij elkaar staan. Iets verderop ligt de kruidenkweektuin. Naast thee- en keukenkruiden als kamille, citroenmelisse en talloze basilicum- en muntvariëteiten teelt Segeren ook wilde en halfwilde ‘slakruiden’. ‘Veel van deze planten heten tegenwoordig onkruid. Maar vroeger werden ze gekweekt omdat ze heerlijk smaken en gemakkelijk groeien’, vertelt Segeren. ‘Bovendien zijn ze vaak mooi om te zien.’

Dat gaat zeker op voor de paarse tuinmelde, de hertshoornweegbree en de roodgerande tuinzuring, maar ook voor smakelijke gewassen als pittige rucola en mierikswortel, peperig barbarakruid en kruidkers. Regenboogperken pronken met bloeiende babyblauwe borage, paarse dropplanten, goudsbloemen en koriander, allemaal bloemen die zowel in thee als in salade heerlijk zijn, zegt Segeren. ‘Bovendien zijn de bloemen van alle kruiden eetbaar.’

De bladstelen van de aartsengelwortel konfijt Segeren voor zijn ‘engelkoekjes’. Veel kruiden vinden hun weg in speciale huistheemengsels, zoals de ‘Thee van de Freule’. Op afspraak mag je je eigen thee- en salademengsels samenstellen en proeven: de kruidentuin in, en plukken maar!

Wie?
Piet Segeren is van oorsprong landbouwkundige. Na een verblijf van 25 jaar in Suriname, Mozambique en Vietnam, waar vrijwel elk hospitaal en elke gezondheidspost zijn eigen tuin met medicinale kruiden had, kwam hij terug in Nederland met een passie voor kruiden. Toen zijn schoonouders naar een bejaardenhuis verhuisden, kon hij hun boerderij op landgoed Croy overnemen en besloot hij er een kleinschalig, biologisch kruidenteeltbedrijf te beginnen.

Een deel van zijn grond verpacht hij aan twee biologische groentetelers. Buurman Wouter van Mil stopt in zijn groentenpakketten geregeld verse kruidenboeketjes van Segeren.

Waar?
Croy Cruyden ligt in Noord-Brabant op het voormalige landgoed Croy, boerderij Antoniushoeve, Kasteelweg 7, 5735 PA Aarle Rixtel. Tel 0492-382144; www.landgoedcroy.nl.

Wanneer?
De kruidentuin is dinsdag- en donderdagmiddag geopend voor particulieren. Croy’s kruiden zijn ook via de webwinkel van www.haiboerhai.nl te koop. Daarnaast organiseert Segeren regelmatig kruiden-kookworkshops waarbij de deelnemers zelf de kruiden voor een viergangendiner verzamelen. Speciaal voor Volkskrant-lezers zijn er kookworkshops op 26 augustus (Vergeten Groenten), 24 september (Lam van Croy) en 16 oktober (oude Aardappelrassen), met 5 euro reductie op de prijs van euro 38,50.

Proeven
Piet Segeren: ‘Mijn favoriete kruid? Eenjarig bonenkruid, geuriger dan zijn winterharde broertje. Ik lust geen bonen zonder. Bonenkruid is ook fantastisch in pasta- of kaassauzen.’

Evert Thielen, chef-kok van restaurant De Gertruda Hoeve in Breugel en een vaste klant van Croy Cruyden: ‘Piets biologische kruiden hebben een intense oersmaak die gangbare kruiden missen. En hij heeft zo veel variëteiten en soorten. Mijn favoriet is de dropplant, die we in een crème brulée en in huisgemaakte appelstroop verwerken.’

Koken
Kruiden-bloemensalade met aardbeien-frambozendressing (bijgerecht voor 4)

Maak hier een maaltijdsalade van door er op het laatst blokjes jonge biologische kaas en/of plakjes uitgebakken biologisch spek overheen te strooien. Geef er lekker grof brood bij. De zoetpittige dressing is lekker bij alle groene salades.

80 g Croy-salademix: bijvoorbeeld melde, rucola, veldsla, waterkers, zuring, goudsbloemen, Oostindische kers, kaasjeskruid, bieslook, venkelblad, munt.

50 ml frambozenazijn

125 ml zonnebloemolie

60 g biologische aardbeienjam

½-1 eetl. grove mosterd

zout, versgemalen peper

Voorbereiding:
1. Klop de azijn, olie, jam en mosterd goed door elkaar tot een gebonden dressing. Maak pittig op smaak af met zout en peper en eventueel nog wat mosterd.

2. Maak de kruiden en bloemen zorgvuldig schoon: verwijder harde steeltjes, nerven en bloembodems. Was de ingrediënten en de sla; schud ze voorzichtig droog.

Bereiding:
Rangschik de salade-ingrediënten op een mooie schaal. Klop de dressing er nogmaals door en druppel naar smaak over de salade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden