Een soort Silicon Valley, maar dan in Amsterdam

Onder één dak in Amsterdam-West leven en werken 25 jonge creatievelingen. Het gaat om de vibe in huis.

Archiefbeeld van pauzerende medewerkers voor de klassieke kantoorpanden.Beeld anp

Als de verslaggever aanbelt bij Je m'appelle company zit oprichter Tijn Hoyng (25) nog thuis. 'Geen probleem', zegt een kantoorgenoot. 'Ik bel hem wel even.' Binnen een halve minuut meldt Hoyng zich in een korte broek voor het interview. Hier in de Amsterdamse wijk De Baarsjes werken 25 jonge creatievelingen onder één dak. Volgens Hoyng is dit het eerste 'co-living alternatief' van Nederland.

Beneden zijn drie kantoren met een gezamenlijke keuken, boven zijn er acht appartementen. 'Een verlenging van je studententijd', zo noemt Hoyng het. 'We zijn hier alleen veel serieuzer dan de gemiddelde student.'

Het idee voor het plan werd geboren toen de Brabander Hoyng door Californië reisde en een aantal maanden woonde in Silicon Valley, broedplaats voor start-ups, met tot giganten uitgegroeide successen als Facebook, Whatsapp en Spotify.

Elkaar inspireren

Hoyng - hij kreeg op zijn 14de zijn eerste betaalde opdracht als designer - woonde in een appartement met andere knappe koppen. De ene stond aan de wieg van streamingsdiensten als Spotify, een andere werkte bij Instagram, weer iemand anders was op jonge leeftijd hoogleraar aan de universiteit van Stanford. Thuis spraken ze over nieuwe projecten en hoe ze elkaar konden helpen. Hoyng: 'We waren met een hoop slimmeriken die elkaar inspireerden op het gebied van creativiteit en business.'

'Waarom zou je ook met mensen gaan wonen waar je niks mee hebt?', zegt Hoyng. Hij besloot om in Nederland een eigen project op te zetten. Op zijn fiets reed hij door Amsterdam op zoek naar huisbazen die het zagen zitten om een huis te laten bewonen met een groep creatieve designers, websiteontwikkelaars, developers en kunstenaars. In de Krommertstraat in Amsterdam-West hapte een pandeigenaar toe. De kamers zijn verdeeld over acht appartementen. In het grootste appartement huizen vijf bewoners, in het kleinste twee. Huur voor een kamer in het appartement en het kantoor samen: 700 euro per maand.

'Dat is goed te doen', vindt Hoyng. En daar kwam twee weken geleden een mooie bonus bij: de Hoge Raad oordeelde dat thuiswerkende zzp'ers hun volledige huur mogen opvoeren als fiscale aftrekpost. Voorwaarde is dat het huis voor 10 procent van de tijd gebruikt wordt voor werk. De huur moet wel al in de boeken staan vanaf dat de zzp'er met zijn bedrijf is begonnen. Van de 800 duizend zzp'ers in 2014 woonden er 180 duizend in een huurhuis, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Veel freelancende kantoorgenoten van Je m'apelle company kunnen aanspraak maken op de aftrek en dus kon de vlag uit in Amsterdam-West. Hoyng: 'Ik heb gelijk mijn accountant gebeld. Het gaat om veel geld.' Volgende maand zal de accountant instructie geven over hoe alle leden van het bedrijf het beste hun belastingaangifte kunnen doen na het goede nieuws.

De uitspraak van de Hoge Raad zal het project van Hoyng nog populairder maken. Al snel na de opening zaten alle appartementen vol. Hoyng deed de selectie zelf, vertelt hij. 'Ten eerste moet je ontzettend goed zijn in je vak. Of je moet een geweldig verhaal hebben over je ambities. We moeten het vuur in je ogen zien.' Het hoeven niet allemaal appbouwers en designers te zijn. Hoyng zou het mooi vinden als er bijvoorbeeld ook een architect bij kwam. Vorige week vrijdag hield een tekenaar uit het huis een expositie van haar werk.

Op kantoor staat de muziek altijd aan. Nu is het de rap van Kanye West. De kantoorgenoten zitten aan een tafel gemaakt van steigerhouten planken. Op sommige ramen staat nog de witte stift omdat de ruit werd gebruikt voor aantekeningen tijdens de brainstormsessie.

Beeld Claudie de Cleen

De vibe en de energie

Een jonge ondernemer werkt op zijn Macbook aan zijn eigen bedrijf Flylust. Een website waarop een klant moet aangeven voor hoe lang en vanaf welke plek hij op vakantie wil. Flylust zoekt op alle reisaanbieders naar alle mogelijke aanbiedingen. 'Het gaat heel hard op dit moment.'

Maar wat is er eigenlijk mis met het oude model, waar een kantoor een kantoor is en een huis een huis?

Het gaat vooral om de vibe en de energie die in het huis hangt, zeggen de bewoners. De huisgenoten steken elkaar aan met hun enthousiasme. Bovendien is de bereidwilligheid groter om elkaar te helpen als huisgenoten dan als collega's, zegt Hoyng.

Een voorbeeld. Van Albert Heijn kreeg Hoyng de opdracht om een nieuwe app te bouwen. De supermarkt wilde inspelen op de Pokémon Go-hype. Pokemontrainers moesten door de nieuwe app in staat worden gesteld om andere trainers op de hoogte te stellen van een zeldzame Pokémon in de supermarkt. De deadline voor de app lag op twee dagen. Haalbaar, maar veel werk. Hoyng had daar wel wat hulp bij nodig. Hij stapte naar zijn buurman die websites bouwt. Binnen twee dagen, en veel nachtelijke uren, was de app klaar om te downloaden.

Zijn er dan helemaal geen nadelen? 'Het is soms best intens hier', zegt Hoyng. 'Door het gebouw is een constante druk aanwezig. Zowel qua werk als om mee te doen met gezellige dingen. Dat is toch anders dan een appartementje hebben met een vriend of vriendin.'

Bovendien lijkt de kans groot dat een groep jonge twintigers je van het werk afhoudt groot. Volgens Hoyng is dat niet aan de orde. 'We zijn geen studenten meer. We zitten in een volgende fase van ons leven. En als er iemand hier een award binnensleept, moedigt dat anderen weer aan om te werken.'

Hoyng overziet op zijn dakterras de rest van de wijk. Hij durft best hardop te dromen, ondanks dat hij met de pandeigenaar heeft afgesproken dat het project na een half jaar wordt geevalueerd. Hij ziet het wel voor zich om een hele straat over te nemen met Je m'appelle company. 'Waarom niet? Het is mooi om te worden omringd door mensen die je inspireren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden