Een schrijfhuis uit de hemel

Wat? De Hubbel, een mobiele kamer met een stalen frame en wanden van gerecycled kunststof. Je kunt hem naast je huis neerzetten, als extra leef- of werkruimte....

Voor wie? De Hubbel is gemaakt voor schrijvers en andere zelfstandigen die hun werk aan huis willen hebben. Of de werknemer die rustig thuis aan de slag wil. Gebruiken als speelkamer voor de kinderen of logeerkamer kan ook.

Hoe groot is de kubus? Aardig groot. Ruim drie meter bij drie meter bij drie meter. Maar groter kan ook.

Zeker een serieproduct? Jazeker, maar variëren in kleur en materiaal is mogelijk. Ook de plaats van de ramen en de deur is naar eigen keuze.

Is het niet warm, daarbinnen? Moet meevallen. De Hubbel is zeer goed geïsoleerd. We willen duurzaam zijn in bouw en in gebruik, zegt de bedenker. Het glazen dak is voorzien van extra zwaar isolatieglas met zonwerende folie.

Wie heeft de Hubbel bedacht? Floris van der Kleij, interieurontwerper en ruimtelijk ontwerper, en Piet van der Werf, architect. De ontwerpers uit Amsterdam zochten zelf een fabrikant voor hun idee. Dat werd Buko, een specialist in tijdelijke huisvesting. Het eindproduct heeft net de Building Holland Award 2010 voor gekregen, een prijs voor innovatieve concepten in de bouw.

Is er al een geplaatst? Bij de schrijver Viktor Frölke in Amsterdam, een neef van Van der Kleij, is net het eerste exemplaar achter het huis gezet. Een grote kraan tilde de Hubbel over het huizenblok. Op zijn website schrijft Frölke: ‘Gisteren kwam mijn schrijfhuis uit de hemel vallen. (...) Nu hij er staat durf ik niet meer naar binnen.’

Kun je hem ook op je dak zetten? Niet aan te bevelen voor de gewone huiseigenaar. De Hubbel weegt kaal 3800 kilo.

En de binnenkant? Die is per meter zelf te bedenken. Er wordt gewerkt aan een staal van mogelijkheden, van inbouwkasten tot tafels.

Mag dat zomaar in de tuin?De fabrikant stelt dat ‘in de regel’ geen vergunning nodig is. Maar toch maar even vragen bij de gemeente. En de buren misschien ook maar waarschuwen. Weghalen is overigens geen enkel probleem.

Wat kost de Hubbel? Producent Buko is nog aan het rekenen. Bij de aanschafkosten komen nog kosten voor plaatsing en aansluiting op het electriciteitsnet.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden