Een relatie met Amerika? Dan is ING u mogelijk niet meer van dienst

Peter de Waard
Het logo van ING bij het hoofdkantoor in Amsterdam. Beeld anp
Het logo van ING bij het hoofdkantoor in Amsterdam.Beeld anp

Mensen met een specifieke relatie met Amerika kunnen mogelijk niet meer bij ING beleggen. De bank lijkt geen risico te willen nemen na alle miljardenboetes die de Amerikaanse autoriteiten hebben opgelegd aan andere Europese en Amerikaanse banken.

ING heeft honderdduizenden Nederlanders met een beleggingsrekening gevraagd opgave te doen van hun relaties met de VS. Hun is een formulier toegestuurd met vragen over een eventuele Amerikaanse nationaliteit, een verblijfsvergunning in de VS (green card) of zelfs een postbusadres. 'Als u op bepaalde vragen 'ja' zegt dan is het mogelijk dat wij u de dienst niet meer kunnen aanbieden', stelt ING op het formulier.

Banken dragen verantwoordelijkheid

Een woordvoerder van ING zegt dat het te maken heeft met Amerikaanse regelgeving voor beleggingen. 'Die is soms anders dan in Europa of Nederland. Banken zijn ervoor verantwoordelijk aan wie zij hun diensten aanbieden. Zij kunnen worden aangesproken op het feit dat bepaalde procedures niet volgens de Amerikaanse regelgeving zijn uitgevoerd. Daarom moeten we die vragen stellen. Dat geldt alleen voor burgers met een Amerikaanse achtergrond. Russen met een rekening bij ons, Brazilianen of Japanners kunnen geen problemen krijgen.'

De VS kennen een rijstebrij van regels op het gebied van het effectenverkeer, zoals de Securities Act uit 1931 die is uitgewerkt in vele dikke boeken met jurisprudentie. Zo moeten vermogensbeheerders bepaalde vergunningen hebben. ING zegt dat mensen van wie de bank wist dat er relaties zijn met de VS al eerder deze vragenlijst opgestuurd hebben gekregen. 'Nu hebben wij hem aan iedereen met een beleggingsrekening en een beleggingshypotheek gestuurd.'

ING zegt dat haar initiatief niet direct te maken heeft met de recordboetes die aan banken zijn opgelegd vanwege het overtreden van allerlei regels. Het is een volgende stap in een langer lopende procedure. Maar de bank kan zich wel voorstellen dat cliënten zich overvallen voelen. ING stelt uitdrukkelijk dat de vragen niet zijn gesteld in opdracht van de VS. Ook zal de informatie niet aan de VS worden doorgegeven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden