ColumnFrank Kalshoven

Een re-integratieregeling voor iedereen is een goed idee

. Beeld
.Beeld

Alle werknemers, vakbondslid of niet, betalen mee aan het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst. Zzp’ers moeten zich tegen het risico op arbeidsongeschiktheid verzekeren en net als werknemers gaan sparen voor pensioen. De sociale werkplaats – vernieuwd en verbeterd – moet weer open worden gesteld voor personen die anders niet aan het werk komen. Bijstandsgerechtigden die zich inzetten voor de maatschappij moeten hiervoor worden beloond.

Vraag: wie is de afzender van dit lijstje wensen? Dikke kans dat u het antwoord zoekt in linksige hoek. De FNV misschien, of het CNV. De PvdA, GroenLinks of de SP?

Fout. De afzender is de AWVN, de Algemene werkgeversvereniging Nederland. De AWVN is een spin in het web van de arbeidsverhoudingen in Nederland, als adviseur van individuele bedrijven en raadgever (aan werkgeverszijde) bij cao-onderhandelingen. De AWVN weet wat bij werkgevers leeft, en loopt in de ideeënvorming vaak een metertje of wat voor de werkgeverstroepen uit.

De voorstellen staan in het document Wegwerkzaamheden, tien ideeën voor de wereld van werk, dat deze week werd gepresenteerd. Er staan nog wel meer ideeën in het stuk die u van raadgevers van het grootkapitaal misschien niet zou verwachten.

Zoals het voorstel om iedereen voor het leven een gelijk leerbudget te geven. Academisch geschoolden hebben dat opgemaakt tegen de tijd dat hun master-titel binnen is, maar mbo-studenten die aan het werk gaan houden zo tienduizenden euro’s over om later in hun leven van op-, om-, na- of bij te scholen.

Als dit het soort ideeën is dat leeft bij (de voorhoede van) de werkgevers, zou het mogelijk moeten zijn om de komende tijd een nieuwe deal te maken tussen vakcentrales, overheid en werkgevers over de inrichting van leren, werken en verzekeren in Nederland.

In het document kwam ik een echte slimmigheid ­tegen. Zoals bekend is de sociale zekerheid nogal ­ingewikkeld. In een mooi schema laat AWVN zien dat werklozen en arbeidsongeschikten onder veertien ­verschillende regelingen kunnen vallen, ook nog eens met ­verschillende uitvoerders. Het effect ervan is dat de sociale zekerheid eerder de neiging heeft mensen vast te houden in een uitkering dan aan werk te ­helpen. Dat is voor betrokkenen, maatschappij én werkgevers onwenselijk.

Uithuilen en opnieuw beginnen met de sociale ­zekerheid lijkt dan het parool. Maar het nadeel hiervan is een ellenlange discussie. En zo lang die discussie loopt, verandert er niets. Denk maar aan die vermaledijde pensioendiscussie.

De slimmigheid van de AWVN is deze. Laat al die ­inkomensregelingen zoals ze zijn en voer die achter de schermen netjes uit. Maar knip de hulp bij re-integratie van al die regelingen los en maak daar één nieuwe voor. Ongeacht welke van de veertien uitkeringen ­iemand krijgt, er is maar één re-integratieregeling. Hierin komen dan alle dingen samen die helpen om mensen aan werk te helpen, van scholing en werkervaringsplaatsen tot subsidieregelingen en no-risk-polissen voor werkgevers.

Als je die re-integratieregeling laat uitvoeren door één organisatie, heb je de sociale zekerheid zowel voor betrokkenen als voor werkgevers die personeel zoeken sterk vereenvoudigd; het ingewikkelde uitkeringengedoe blijft dan ‘onder de motorkap’.

Het beoogde effect: rust aan het uitkeringenfront en meer succes bij het aan het werk helpen van betrokkenen. Slim bedacht. Ongelukkigerwijs koos de AWVN de term ‘Jobshop’ voor de re-integratieorganisatie. ­Werkwinkel is al beter. Laten we hoe dan ook onze moerstaal spreken.

Het AWVN-document helpt de discussie over een betere werking van de arbeidsmarkt dus vooruit. Gaan de vakcentrales op de uitnodiging in?

Frank Kalshoven is directeur van De Argumentenfabriek. Reageren? Email: frank@argumentenfabriek.nl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden