Een pact uit hoge nood geboren

Een ‘paar maanden’ – zo veel tijd zou Microsoft volgens Redmond-watchers nodig hebben om de wonden te likken die het Amerikaanse softwarebedrijf opliep na de mislukte vijandige overname van Yahoo....

Van onze verslaggever Peter van Ammelrooy

Over hoe dat pact er uit zou moeten zien, zwijgt ’s werelds grootste softwaremaker in alle toonaarden. Tot 3 mei wilde Microsoft Yahoo kopen om gezamenlijk een front te vormen tegen Google op de markt voor zoekadvertenties – de kleine annonces met louter tekst en een verwijzing naar een website die verschijnen als een internetter een vraag intikt op een zoekmachines. Google is daarin de leidende partij met 60 procent, Yahoo heeft 21 procent van deze markt in handen en Microsoft 9 procent.

De wens om meer te verdienen aan zoekadvertenties moet zijn gebleven – al was het maar omdat die markt lucratiever blijkt dan andere vormen van internetreclame.

Volgens PubMatic, een bedrijf in Palo Alto dat bijhoudt wat er wordt betaald voor webreclame, is de prijs voor beeldadvertenties – banners, popups – in april gedaald met 23 procent ten opzichte van de maand daarvoor. Voor grote webportalen als Yahoo is de klap nog groter: voor deze grote aanbieders van advertentieruimte hebben de klanten en bemiddelaars hun prijzen in een maand meer dan gehalveerd.

Microsoft is niet de enige die alsnog hongert naar een verbond met Yahoo. Ook de vroegere prooi kan een succesje goed gebruiken. Sinds het een bod van liefst 47,5 miljard dollar hooghartig van tafel heeft geveegd, voelt het internetbedrijf de hete adem van zijn aandeelhouders in zijn nek.

Eentje hijgt er zelfs iets harder dan de rest: tien dagen nadat Microsoft de deur was gewezen, stond Carl Icahn, de activistische Amerikaanse miljardair, voor Yahoo’s deur. Met naar verluidt 59 miljoen nieuw aangekochte aandelen – een belang van 2,5 procent – wil hij de huidige raad van bestuur de laan uitsturen en vervangen door eentje die alsnog de rode loper voor Microsoft uitrolt.

Het is de vraag of Icahn zich tevreden laat stellen met slechts een samenwerkingsverband. ‘Het is tenhemelschreiend dat u de aandeelhouders niet in staat heeft gesteld om een bod te accepteren dat een premie van 72 procent stelde op de slotkoers van Yahoo op de dag voor Microsoft zijn plannen ontvouwde’, liet de meervoudige miljardair vorige week weten toen hij zijn plannen voor een paleisrevolte bij Yahoo onthulde.

De 72-jarige ‘bedrijvenstripper’ zal vermoedelijk kracht putten uit de woorden waarmee Microsoft zondag zijn aankondiging over nieuwe beraadslagingen begeleidde. Het bedrijf zal ‘geen nieuw bod voor de volledige overname van Yahoo doen’. Maar het zegt wel zich ‘het recht voor te behouden om dat alternatief te overwegen’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden