Een oorlog kost de economie 64 miljard

Burgeroorlogen kosten jaarlijks meer dan 120 miljard dollar. Het duurt gemiddeld 21 jaar voordat de economie van een land de gevolgen van een burgeroorlog volledig te boven is....

Wereldwijd nemen burgeroorlogen 90 procent van alle gewapende conflicten voor hun rekening, schrijft Collier. Gemiddeld ontstaan er twee burgeroorlogen per jaar, die per oorlog 64 miljard dollar kosten. Een groot deel van de kosten van burgeroorlogen komt ten laste van buurlanden. Die kosten hebben te maken met een lager bruto binnenlands product, een stijging van de defensie-uitgaven, een verslechtering van de gezondheidssituatie, en een toename van corruptie in het overheidsbestuur.

De oorzaken van burgeroorlogen hebben vaak minder met historische, etnische, of religieuze factoren te maken dan met armoede en het voor handen zijn van bodemschatten zoals olie of diamanten. Conflicten ontstaan volgens Collier vaak over de verdeling van de inkomsten uit die bodemschatten.

Om de kans op het uitbreken van burgeroorlogen te verkleinen, is het noodzakelijk dat overheden in ontwikkelingslanden meer openheid verschaffen over hun eigen inkomstenbronnen. Volgens Collier is het Transparantie Initiatief voor de Delfstoffenindustrie (EITI) daartoe het belangrijkste instrument. Het EITI, dat door de G8, de Wereldbank, en ontwikkelingsorganisaties wordt ondersteund, verplicht overheden aan hun bevolking te vertellen hoeveel geld zij ontvangen van bedrijven die grondstoffen delven. Verschillende ontwikkelingslanden hebben zich inmiddels aan het initiatief gecommitteerd. De Angolese regering maakte vorige maand bijvoorbeeld bekend 300 miljoen dollar te ontvangen van het Amerikaanse bedrijf ChevronTexaco voor een contract om gas en olie uit de grond te halen.

Naast transparantie zijn militaire interventie onder de vlag van de Verenigde Naties, en gerichte ontwikkelingshulp na afloop van burgeroorlogen volgens Collier de belangrijkste instrumenten om burgeroorlogen te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden