3 vragen overEneco

Een nieuw hoofdstuk in de vechtscheiding van Eneco

In wisselende combinaties vechten bestuurders, personeel, toezicht- en aandeelhouders van Eneco ruzies met elkaar uit over de verkoop van het bedrijf. Een gerechtelijk oordeel bleek onvermijdelijk. Waarom?

Pieter Hotse Smit
Windpark Luchterduinen van Eneco. Beeld anp
Windpark Luchterduinen van Eneco.Beeld anp

Het was Eneco heel wat waard de gang naar het gerechtshof van Amsterdam vandaag te voorkomen. Het laatste waar het te koop staande energiebedrijf op zit te wachten, is nog meer aandacht voor de interne vechtscheiding. Die zorgde ervoor dat de drijvende kracht achter het groene imago, bestuursvoorzitter Jeroen de Haas, in april al vertrok.

Alle mediation- en verzoeningspogingen ten spijt, de centrale ondernemingsraad (COR) gaat vandaag de Ondernemingskamer vragen diepgravend onderzoek te doen naar het volgens hen zwalkende beleid bij Eneco. Zoals bij het onverwachte vertrek van De Haas en het al even plotselinge aanblijven van de raad van commissarissen.

Wat wil het personeel, vertegenwoordigd door de COR, bereiken met deze stap?

Dat vragen ze zich in de raad van bestuur, de raad van commissarissen en bij de aandeelhouders (53 gemeenten) ook af. Rust is wat het bedrijf nu nodig heeft, klinkt het eensgezind uit de drie kampen die eerder geregeld met elkaar overhoop lagen.

Zij vinden dat het oprakelen van de hele interne strijd - die deels al in de media is uitgevochten - niet verstandig tijdens de zoektocht naar een geschikte koper. Dit geldt ook voor het vertrek van drie (van de zes) commissarissen, zoals de COR eveneens wil afdwingen via de rechter. Helemaal niet nu de aandeelhouders, het bestuur en de commissarissen naar eigen zeggen eindelijk op een lijn zitten wat betreft de privatisering van het energiebedrijf.

Dat mag zo zijn, de COR - die altijd op de hand was van de vertrokken De Haas - voelt zich buitenspel gezet door de bestuurders en toezichthouders die het nu zo met elkaar eens zijn. ‘Het personeel (3.500, red.) heeft nog altijd geen garanties gekregen over werkgelegenheid en of de duurzame koers behouden blijft’, zegt een COR-woordvoerder. ‘We kunnen nog steeds aan Shell of een oligarch worden verkocht. En op de meest simpele vragen over het vertrek van De Haas en het aanblijven van de commissarissen komen geen antwoorden.’ Met de zogeheten enquêteprocedure bij de Ondernemingskamer hoopt de COR die antwoorden alsnog te krijgen.

Jeroen de Haas, de man achter het groene imago van Eneco. Beeld -
Jeroen de Haas, de man achter het groene imago van Eneco.Beeld -

Waar komt al die onenigheid bij Eneco vandaan?

Door het gedwongen afstoten van de elektriciteitsnetten kon het energiebedrijf vorig jaar in de verkoop. De aandeelhouders onder leiding van de gemeente Rotterdam zagen de miljarden wel zitten. Waar De Haas bang voor was, leek realiteit te worden: Eneco ging verkocht worden aan de hoogste bieder. Zijn in ruim elf jaar opgebouwde duurzame erfenis leek te worden verkwanseld aan het grootkapitaal.

De Haas ging zich toen, tot ergernis van veel aandeelhouders, verzetten tegen de verkoop en hij stelde duurzame eisen aan eventuele overnamekandidaten. De gefrustreerde aandeelhouders zijn niet bevoegd een bestuurder weg te sturen, maar wel de raad van commissarissen. Er moest een mediator aan te pas komen om dit te voorkomen en het alsnog met zijn allen eens te worden over de verkoopvoorwaarden. Maar tot veler verrassing was het De Haas die niet veel later zelf vertrok.

‘In goed overleg’, volgens de officiële bedrijfslijn. Omdat zijn houding tegenover de verkoop ook na de overeenkomst onveranderd bleef, zeggen anderen. Volgens een bron die namens veel aandeelhouders spreekt, was het hoe dan ook onlogisch geweest als het ‘boegbeeld van verzet’ was aangebleven tijdens het verkoopproces.

Was de rechtsgang die de COR vervolgens aankondigde onvermijdelijk?

Er leek even zicht op een zoveelste verzoening, maar die liep stuk op formuleringen in een persbericht, onthulde NRC zaterdag. De gang van zaken wordt bevestigd door meerdere betrokkenen.

President-commissaris Edo van den Assem en twee andere commissarissen zouden - conform de wens van de COR - bereid zijn geweest op te stappen om de beschadigende gang naar de rechter te voorkomen. De COR wilde dan wel dat dit in het persbericht kwam te staan als een ‘herstel van de governance verhoudingen’. Geen sprake van, want er viel niets te herstellen, reageerde de raad van commissarissen. En zo sneuvelde ook deze poging het zo nauwkeurig opgebouwde imago van Eneco te behoeden voor weer een kras.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden