Een miljoen euro boete voor 22 miljoen zieke pc’s

Een kleine drie weken geleden arresteerde de politie van Nieuw-Zeeland een 18-jarige hacker die vanuit zijn slaapkamer 1,3 miljoen computers vanaf internet had ‘vergiftigd’....

De toezichthouder op de post- en telefoniemarkt vordert 1 miljoen euro van de drie Nederlandse bedrijven en hun twee directeuren die schuilgingen achter de webfirma DollarRevenue.

Dat bedrijf behoorde volgens de Amerikaanse virusbestrijder Sunbelt vorig jaar tot de grootste tien verspreiders van spyware op internet. DollarRevenue gebruikte tal van stiekeme methoden om de computer van zijn slachtoffer onder te dompelen in software die hem bespioneert of hem bombardeert met reclamevensters (pop-ups). Soms werd de distributie uitbesteed, zoals aan de hacker in Nieuw-Zeeland.

Een pc die in handen viel van DollarRevenue was reddeloos verloren, zegt onderzoeker Daan Molenaar van de Opta. ‘Alleen de harde schijf wissen helpt.’ Niet het feit dat een computer onbestuurbaar raakte, levert de beklaagden een boete op. Wel dat DollarRevenue de ware aard van de malware verborgen hield of afzwakte voor de computergebruikers, breekt hen op.

De omvang van de frauduleuze handelingen is enorm. In een jaar tijd wist DollarRevenue 450 miljoen stuks malware op 22 miljoen pc’s te parkeren: 60 duizend installaties per dag.

Behalve de Nieuw-Zeelandse hacker huurden de beklaagden ook Russen in die een netwerk van zombie-pc’s (gekaapte computers) beheren. Dat botnet staat nog steeds overeind: de Russische autoriteiten weigeren in te gaan op een verzoeken om de hackers aan te pakken.

De Opta heeft er lang over gedaan om DollarRevenue de pas af te snijden. In november 2006 viel de toezichthouder bij de verdachte bedrijven binnen. In augustus van dit jaar volgde een dwangsom. De uiteindelijke boete liet nog eens vier maanden op zich wachten. ‘We moeten zorgvuldig te werk gaan’, zegt voorzitter Chris Fonteijn van de Opta. Klachten over DollarRevenue dateren al van juni 2005.

De Opta houdt de namen van de beboete bedrijven nog even onder de pet. De firma’s hebben bezwaar gemaakt tegen bekendmaking. Ook de namen van de directeuren ontbreken in de stukken van deze zaak, ‘om hun privacy te beschermen’. De beklaagden hoeven de boete niet te voldoen zolang hun bezwaar in behandeling is.

DollarRevenue heeft volgens de Opta zeker 1 miljoen euro verdiend met zijn praktijken. Een ontregelde pc in Europa leverde de firma 0,10 dollar aan reclamegeld op; in China 0,01 cent; een Amerikaanse pc was de hoofdprijs, met 0,40 cent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden