Een linkse jongen met het leven van de internationale jetset

Yanis Varoufakis was de eerste zes maanden van 2015 minister van Financiën van Griekenland en slaagde er in die korte periode in uit te groeien tot een van 's werelds bekendste politici. Dat kwam door zijn onorthodoxe denkbeelden, zijn playboy-uitstraling en zijn casual kledingkeuze - toen een Engelse krant schreef dat hij erbij liep als een lid van de Russische maffia vatte hij dat op als een groot compliment.

Bert Wagendorp
null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Yanis Varoufakis is een linkse jongen die het leven leidt van een lid van de internationale jetset - mede dankzij de zeer welvarende familie van zijn echtgenote, de kunstenares Danae Stratou. Het echtpaar bewoont een riant en met moderne kunst behangen appartement in het hart van Athene en bezit een grote villa op het eiland Aegina - waar tout Athene, inclusief premier Tsipras, zich in het weekend verzamelt. Nadat er kritiek was gekomen op zijn luxueuze levenswijze in het bijna failliete Griekenland, zette Varoufakis de villa overigens te huur, voor 5.000 euro per week (met zwembad).

Dat in Griekenland radicaal-linkse opvattingen kunnen samengaan met een positie in het establishment, weet Varoufakis van zijn echtgenote, maar ook van zijn vader.

George Varoufakis is een Egyptische Griek die in de tweede helft van de jaren veertig van de vorige eeuw vanuit Caïro remigreerde naar Griekenland. Vanwege het vermoeden van communistische sympathiën werd hij al snel vastgezet op het gevangeniseiland Makronisos. Nog altijd kan hij geen walsen van Johann Strauss aanhoren omdat de beulen die destijds luid aan hadden staan om het geschreeuw te overstemmen van gevangenen die werden gemarteld.

De onbekende kant van...

Lees hier meer over de onbekende kant van Donald Trump, Taylor Swift, Guus Hiddink en Jeremy Corbyn

null Beeld Bier en Brood
Beeld Bier en Brood

Black Students Alliance

Na vijf jaar kwam hij vrij en ging naar de Universiteit van Athene. Daar werden zijn gangen in opdracht van een paramilitaire rechtse groepering nauwgezet gevolgd door een studente met de naam Eleni. Ze werd verliefd op de man die ze geacht werd scherp in de gaten te houden en bracht in 1961 een zoon ter wereld, Yannis - omdat hij dat mooier vond, haalde hij later één n uit zijn naam.

George Varoufakis, die zichzelf zijn hele leven een revolutionair zou blijven noemen, was inmiddels begonnen aan een carrière bij Halyfourgiki, de op een na grootste producent van staal in Griekenland. Daar werkt hij op zijn negentigste nog altijd. En wel als voorzitter van de raad van bestuur. Zijn levenscredo ontleent hij aan James Dean: 'Dream as if you are immortal.'

Yanis Varoufakis Beeld reuters
Yanis VaroufakisBeeld reuters

Na zijn middelbare school werd Yanis door zijn ouders uit veiligheidsoverwegingen naar het buitenland gestuurd: hij studeerde vanaf 1978 aan de Universiteit van Essex, niet ver van Londen. Daar ontplooide hij onmiddellijk politieke activiteiten die betrekking hadden op het oplossen van onrechtvaardigheid in diverse delen van de wereld: Zuid-Afrika, Israël en Noord-Ierland. Maar het opvallendst was Varoufakis' voorzitterschap van de Black Students Alliance. Hij zag er geen been in zijn toespraken te beginnen met de woorden 'wij zwarte studenten...' Als er werd gelachen, had hij zijn antwoord klaar: 'Zwart is een geestesgesteldheid. Wij Grieken zijn de zwarten van Europa, samen met de Ieren.'

George Varoufakis is zijn zoons grootste fan en zijn meest toegewijde verdediger - vermoedelijk omdat hij uit eigen ervaring weet dat radicale ideeën en een leven in luxe elkaar niet uitsluiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden