Eén link is er: een Nederlander in de top

Barclays is er trots op dat het geen product is van een megafusie of -overname. Tot dusver...

Bij Barclays houden ze van traditie. De Britse bank, sinds gisteravond de meest waarschijnlijke overnamekandidaat voor ABN Amro, was 315 jaar lang gevestigd aan Lombard Street in de Londense City. Pas twee jaar geleden verruilde Barclays, als laatste grote Britse bank, de beroemde bankiersstraat voor een wolkenkrabber aan Canary Wharf. Als aandenken liet de directie een 17de eeuwse kamer uit het oude pand – met open haard en al – overplaatsen naar het nieuwe hoofdkwartier.

Ook aan zijn strategie houdt Barclays al jaren vast. De bank (123 duizend medewerkers) leunt zwaar op de Britse thuismarkt, waar de voetbalcompetitie wordt gesponsord. De internationale expansie verloopt in kleine stapjes. Topman John Varley heeft steeds gezegd trots te zijn dat Barclays als enige van ’s werelds grootste banken niet het product is van een monsterfusie of –overname.

Een samengaan met ABN Amro zou dat veranderen. Barclays zou in eigen land Royal Bank of Scotland inhalen als achtervolger van marktleider HSBC. Wereldwijd lonkt een zesde plek, terwijl de huidige beurswaarde van 66 miljard euro goed is voor plaats vijftien.

De internationale activiteiten waren in 2006 voor het eerst goed voor meer dan de helft van de nettowinst, die steeg naar omgerekend 10,4 miljard euro. Bij het bankieren moet Barclays het vooral hebben van Europa en voormalige Britse koloniën in Afrika. Anders dan bijvoorbeeld ABN Amro bezit Barclays geen Amerikaanse consumentenbank. De afgelopen jaren werden kleine banken in Spanje en Zuid-Afrika gekocht. Voor dit jaar staat de opening van kantoren in Rusland op de rol.

Als het gaat om vermogensbeheer, kent de Britse instelling echter geen gelijke. Barclays Global Investors beheert wereldwijd 1350 miljard euro aan beleggingsfondsen, en ook de zakenbank Barclays Capital is een flinke maat groter dan die van ABN Amro.

Een link met Nederland is er al: in de top van Barclays zit de Nederlander Frits Seegers. Hij is verantwoordelijk voor de consumentenactiviteiten sinds hij twee jaar geleden bij Citibank is weggekocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden