Een halalbezorgservice met vooral Nederlandse klanten
Drie Turks-Nederlandse ondernemers begonnen deze maand een halalbezorgservice nabij Amersfoort en voor iedereen die van eten houdt.
De deur van een nieuwbouwwoning in de Amersfoortse wijk Hooglanderveen gaat aarzelend open. Twee grote blauwe kinderogen schieten van de futuristische bakfietsen naar de bezorger en weer terug. Even later zwaait de voordeur open en staan er vier kinderen op de drempel. Rianne van Denderen (32), moeder en buurtoppas, snelt toe en neemt op blote voeten haar bestelling in ontvangst.
In de drie kratten die ze aanpakt zitten geen hagelslag, piepers of andijvie, maar halal lamskoteletten, vegetarische kaas en vers Turks brood. Halal2Home is de eerste onlinehalalbezorgservice in Nederland, een dienst in overeenstemming met de islamitische voorschriften voor voedselbereiding.
Niet alleen moslims
De Turks-Nederlandse ondernemers Halil Horzum (22), Ahmet Erdogan (24) en Bayram Kocer (22) openden vorige week hun deuren. Sindsdien hebben ze met drie op maat gemaakte elektrische bezorgfietsen zo'n vijftig bestellingen rondgebracht in Amersfoort en Soest.
Hun klanten zijn zeker niet alleen moslims. Tot nu toe zijn de klanten vooral van Nederlandse afkomst die bij Halal2Home bestellen en dat verrast de jonge ondernemers niet. 'We leven in een multiculturele samenleving en Nederlanders willen dat terugzien in hun koelkast.' Halal2Home heeft daarom als motto: pide (Turks brood) met pindakaas. Hun doelgroep? Iedereen die van eten houdt.
Exotische mix
Het assortiment bestaat uit een exotische mix van halalvlees, Nederlandse basisproducten, groente, fruit en bijzonder voedsel uit de hele wereld. Wie voor 9 uur 's ochtends bestelt heeft de boodschappen dezelfde dag nog in huis. De prijzen zijn volgens Halal2Home gelijk aan die in de supermarkt. Het bedrijf rekent geen bezorgkosten, er geldt alleen een minimumbedrag van 20 euro voor elke bestelling.
Verrukt pakt Van Denderen de dozen uit. 'Ik ben helemaal losgegaan. Wat een geweldig initiatief!', slaakt ze uit. 'Ik ga zeker vaker bestellen.' Ze heeft een islamitische echtgenoot en hun gezinnetje eet uitsluitend halal. En dat is nogal een gehannes als je in een buitenwijk woont. Horzum lijkt tevreden: weer een klant blij gemaakt. Voordat de deur dichtgaat vraagt hij nog snel of ze de site wel gebruiksvriendelijk vond.
Niet iedereen reageert zo enthousiast op de nieuwe bezorgdienst. 'Halal slachten is dieronvriendelijk. Deze barbaarse martelpraktijken horen in een beschaafd land als Nederland niet thuis!', is een van de vele reacties op Facebook, waarvan de meeste overigens positief zijn.
De ondernemers gaan de discussie over halal slachten niet uit de weg. Ze beantwoorden de negatieve reactie op Facebook uitgebreid en eindigen met: 'Gelukkig leven wij in een vrij land waar iedereen zijn eigen mening mag hebben.' Hollands polderen zit bij de Amersfoortse Turken in het bloed.
Nergens een halalslager
Hard trappend op weg naar de volgende klant vertelt Horzum dat de drie vrienden al enige tijd een bedrijfje wilden oprichten. Wat voor onderneming het moest worden wisten ze niet, tot ze vorig jaar op een zomerse avond aan het barbecuen waren en het vlees op was. In de wijde omtrek was geen halalslager te bekennen. Het idee voor de bezorgservice was geboren.
Voorbijgangers onthalen Horzum onderweg als een ijscoman op een hete zomerdag. Een groep kinderen zwaait wild als hij langsfietst. Vanuit een bovenraam staat een man het spektakel te filmen. Horzum toetert terug. Als hij zijn fiets parkeert, komt er een vrouw langs. 'Wat leuk! Hebben jullie nog medewerkers nodig? Ik ken mensen die dat leuk zouden vinden.' Met flyer in haar hand slaat ze even later de hoek weer om.
De tweede klant van vandaag is Eelke-Bart Brouwer (35). Het is al zijn tweede bestelling deze week. 'Ik ben kok en eet halalvlees omdat er geen kleurstoffen en conserveringsmiddelen in zitten.' Online bestellen is voor hem een uitkomst. 'In buitenlandse winkels heb je soms te maken met een taalbarrière.'
De werkdag zit er weer op. Horzum stalt de fiets bij de tijdelijke opslagplaats achter supermarkt Meram, waar ook een deel van het assortiment vandaan komt. Supermarkteigenaar Ali Çiçek (47) heeft de frisdrank voor de jongens van Halal2Home al koud staan in zijn achterkamertje. Hij vertrouwt erop dat ook zijn omzet zal groeien door dit bezorgconcept en is vaderlijk trots. 'Deze jongens zijn hier geboren. Nederland is hun thuis en wij Turkse Nederlanders willen de Nederlandse economie versterken.'
Over een paar maanden willen de jongens hun eigen distributiecentrum openen. 'We willen uitbreiden naar de hele provincie Utrecht en de rest van de Randstad', zegt Horzum. 'Het uiteindelijke doel is landelijk te gaan bezorgen.'