InterviewFreelancer Fiverr

Een gelikte video voor een paar tientjes: deze creatievelingen verkopen hun talenten op Fiverr

Davide Dispenza en Adri Pendleton produceren video's in hun woonkamer. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Davide Dispenza en Adri Pendleton produceren video's in hun woonkamer.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een verjaardagsboodschap van een ‘Hollywoodster’ voor 5 euro. Een pr-video voor uw bedrijf voor 25 euro. Een professionele voice-over voor een tientje. Internet heeft de reclamewereld gedemocratiseerd. En goedkoper gemaakt: op het Israëlische platform Fiverr verkopen creatievelingen uit de hele wereld hun talenten voor een habbekrats. Drie Nederlandse Fiverr-leden aan het woord.

Joost de Vries

Davide Dispenza en Adri Pendleton, Amsterdam

Hij is 28 en Italiaans, zij 24 en Amerikaans. Ze wonen samen in Amsterdam en runnen vanuit hun woonkamer een reclamebureautje. Dispenza is het gezicht en de stem, Pendleton is de regisseur en de manager. Als ze ervan konden leven, zouden ze het liefst kunst maken om de kunst: films, foto’s, theater. Maar tot de grote doorbraak zich aandient maken ze commerciële video’s en voice-overs en verkopen hun waar online, onder andere op Fiverr.

Dispenza is het uithangbord van tal van producten en bedrijven. Van Tawasul bijvoorbeeld, een Arabisch ict-bedrijf dat navigatiesoftware maakt voor vrachtwagens. Maar hij treedt hij ook op als ‘news anchor Bill Nanuk’ in een aflevering van Woofdriver News, het videokanaal van een Amerikaanse hondentrainer (‘Vandaag kijken we naar de husky Misky die een frisbee vangt over een afstand van 60 meter.’) Hij spreekt verschillende talen: Engels, Italiaans, Spaans. U wilt een boodschap uitzenden in Australië? ‘No problem, mate.’

Adri geeft Davide nog even een kus voor de opname. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Adri geeft Davide nog even een kus voor de opname.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Een voice-over kost nog geen 15 euro, een korte video met een greenscreen-achtergrond tussen de 25 en de 75 euro. De studio in de woonkamer is binnen een paar minuten opgezet. Kwestie van het scherm uitrollen, lampen en camera opzetten. Dankzij het groene scherm kunnen Dispenza en Pendleton op de computer elke gewenste achtergrond toevoegen, van een moderne televisiestudio tot zwevende logo’s.

Het stel is nu zo’n anderhalf jaar onderweg en kan er inmiddels de huur van betalen. Maar elke maand is sprokkelen, hun inkomen schommelt tussen de duizend en 2.500 euro. Soms moeten ze een beroep doen op familie. Fiverr is een springplank, een plek om ervaring op te doen en klanten te werven. De volgende stap is meer commerciële klussen buiten het platform om, tegen een hoger tarief en zonder een af te dragen commissie van 20 procent.

‘Get unlimited access’

Op verzoek van de Volkskrant maakten Dispenza en Pendleton onderstaande reclamespot, ter illustratie bij dit verhaal. Prijs: 75 euro. Iets duurder dan hun goedkoopste Fiverr-producten (à 25 euro), het filmpje eindigt met een op maat gemaakte animatie. De foto boven is gemaakt tijdens het schieten van de video.

Leon ‘Koopie’ Koop, Eindhoven

Vorige maand werd Leon Koop (63) opa. Hij nadert de pensioengerechtigde leeftijd, maar is er de man niet naar om alleen nog maar op te passen. Na veertig jaar te hebben gewerkt in de bioscoopwereld, dwong een burn-out hem zeven jaar geleden tot een nieuwe keuze. Nu is hij onderwijsassistent op een middelbare school, commissielid in de gemeenteraad en klust parttime bij als videomaker.

Onder de naam ‘Koopie’ is hij actief op Fiverr. Betaal hem 5 euro en hij maakt een filmpje met uw boodschap op een Britse dubbeldekker. Voor een tientje verschijnt uw logo in de spotlights boven Los Angeles. Het gaat om de ‘wow’, zegt de autodidact. Hij leerde zichzelf filmen, monteren en 3D-animeren. Nu maakt hij in een paar minuten een op maat gesneden boodschap of logo in een gelikte video. Maar het kostte hem vele, vele uren op het internet om de finesses te doorgronden, een zoektocht naar tooltjes, instellingen, computertaal, de juiste software.

Het platform Fiverr is een mooie plek om klanten te vinden, maar de concurrentie is er groot en de tarieven laag. Koop zoekt zijn klandizie dan ook vooral buiten het platform. Komt hij online een bedrijf tegen met een waardeloze presentatie, dan knutselt hij een strakke video en stopt die door de digitale brievenbus – uiteraard met watermerk. Geregeld mailt een bedrijf dan geïnteresseerd terug.

In de bioscoop leerde hij hoe belangrijk geluid is voor het wow-effect. Een logo dat het beeld in schuift doet nog niet zoveel, maar zet er een luide swoooosh onder en de kijker wordt gegrepen. Sinds een paar jaar maakt hij bioscoopreclames, onder andere voor het Britse Royal Opera House dat zijn opera’s in Nederlandse bioscopen toont. Hij krijgt de beelden aangeleverd en monteert ze in een wervelende volgorde achter elkaar.

Er komt geen grote studio of kostbaar productieteam aan te pas. Koop werkt in de woonkamer van zijn rijtjeshuis in Eindhoven. Zijn Mac-computer staat op een bureau naast de keuken. Hij wil blijven leren, momenteel speelt hij met het combineren van echte beelden en 3D-animatie. ‘Nee komt in ons woordenboek niet voor’, zei hij altijd tegen zijn kinderen.

Leon Koop werkt in zijn 'studio’ aan zijn nieuwste bioscoopreclame.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leon Koop werkt in zijn 'studio’ aan zijn nieuwste bioscoopreclame.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘U leest het allemaal in...’

Leon Koop maakte op de computer in zijn woonkamer onderstaande video voor de Volkskrant. Prijs: 80 euro. Zijn goedkoopste product op Fiverr kost 5 euro en is een filmpje van een Britse dubbeldekker met het logo van de klant.

Nikolas ‘Mister Deniro’ Grasso, Haarlem

Tien jaar geleden kreeg Nikolas Grasso tijdens een vakantie in Mexico ruzie met het personeel van een restaurant. Toen zag een vriend het: ‘Je hebt de ogen.’ De ogen van Robert De Niro, een van ’s werelds meest geliefde acteurs. En niet alleen de ogen, ook de wenkbrauwen die plots uitdagend de hoogte in kunnen gaan terwijl de mondhoeken naar beneden krullen: are you talking to me?

De Italiaans-Roemeense Grasso (30) presenteert zich op platform Fiverr als Mister Deniro, in te huren als imitator. Hij verkoopt simpele video’s voor 5 of 10 dollar. In zijn knusse woonkamer in Haarlem kan hij een camera en lamp uitstallen, maar meestal schiet hij een filmpje met zijn telefoon. Om met zijn alter ego te spreken: ‘What can you expect for five bucks, huh? You motherf…’

Alles is mogelijk: gelukwensen in maffiastijl, een oproep om een YouTube-kanaal te volgen, een reclame voor een restaurant of energieleverancier, stuk voor stuk offers you can’t refuse. Indien gewenst kan Grasso’s vriendin Mariana Preda, conservatoriumstudent in Amsterdam, op de panfluit de Godfather-soundtrack leveren bij de video.

Na bijna een decennium van imiteren, vergeet Grasso soms waar hij eindigt en Mister Deniro begint. Het gezicht schiet geregeld vanzelf in de ironische De Niro-stand. De transformatie is compleet met het plaatsen van de zwarte stip op de wang en een vleugje Chanel. ‘Je ruikt het niet op beeld, maar het gaat om de details.’

In het gewone leven is hij journalist en filmmaker. Hij studeerde aan de filmacademie in Milaan, werkt in Amsterdam voor videobedrijf Zoomin.tv en regisseert en speelt in zijn eigen korte films. De droom is een bioscoopfilm regisseren. En waarom niet? Met zijn korte films won hij al prijzen op meerdere internationale festivals.

Tot het zover is, pikt hij een graantje mee van het succes van de man op wie hij lijkt. Vooral voor de gein en voor het financiële extraatje: soms een paar honderd euro per maand. Hij heeft niet de pretentie de echte De Niro te evenaren. Maar wat wil je ook voor 5 euro? Come on, huh?

Nikolas Grasso aan het werk. ‘Are you talking to me?’ Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Nikolas Grasso aan het werk. ‘Are you talking to me?’Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

‘Hey you!

Hieronder een welgemeend advies van Mister Deniro. Prijs: 10 euro. Grasso verkoopt zijn video’s en voice-overs vanaf 5 euro. De foto boven toont de acteur in actie tijdens het maken van deze video.

Een race naar de bodem?

Fiverr werd in 2010 opgericht door twee Israëlische compagnons. De naam refereert aan de instapprijs van 5 dollar voor een product. Het platform telt inmiddels een miljoen deelnemers in 190 landen en hoopt, naar verluidt, een miljard dollar op te halen bij een toekomstige beursgang. Wie op Nederlandse gebruikers zoekt, vindt er enkele tientallen: vertalers, stemacteurs, toeristengidsen. Fiverr is onderdeel van de ‘gig economy’, ofwel de platformeconomie: net als Uber, Airbnb en Deliveroo biedt Fiverr een online marktplaats waar zelfstandig ondernemer en klant elkaar kunnen vinden.

Voorstanders roemen de voordelen van het nieuwe werken, het contact tussen klant en freelancer is directer, efficiënter en goedkoper. ‘Tien jaar geleden vond 90 procent van dit werk offline plaats’, zegt Fiverr-oprichter Micha Kaufman in een interview met het Israëlische Globes. ‘Het kostte enorm veel tijd om een designer in te huren.’ Dankzij sites als Fiverr hebben freelancers een wereldwijde afzetmarkt en is contact met een muisklik gelegd.

Critici hekelen de onzekerheid van het nieuwe freelance-bestaan. De online markt is een wereldwijde arena zonder vangnet. Grote onderlinge concurrentie dwingt de zzp’ers tot lage tarieven, in veel gevallen te laag om van te kunnen leven. Wetenschappers en vakbonden waarschuwen voor een wereldwijde ‘race naar de bodem’. In Nederland is vakbond FNV verwikkeld in een juridische strijd met bezorgdienst Deliveroo over de vraag of de maaltijdkoeriers ondernemers of werknemers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden