Een desastreus jaar voor Vlissingse werf

De banken willen dat De Schelde het eigen vermogen dit jaar met 50 miljoen gulden versterkt. Dit zei bestuursvoorzitter R....

Door de desastreuze resultaten van 1997 stond het eigen vermogen fors onder druk. De Schelde wist zich te redden door de waarde van een bedrijfsterrein op te krikken met 50 miljoen. Er is nu een eigen vermogen van 141 miljoen op een balanstotaal van 426 miljoen gulden.

De scheepsbouwdivisie (duizend werknemers) leed vorig jaar een verlies van 23 miljoen gulden. De opdracht voor de bouw van een amfibisch transportschip voor de marine was met verlies aangenomen. Het verlies van 50 miljoen gulden daalde na onderhandelingen met het ministerie van Defensie over de kosten naar 25 miljoen gulden.

Een zware-ladingschip werd gebouwd met 24 miljoen gulden verlies. 'Een drama', volgens Van den Heuvel. De kosten voor het ontwerp en de inkoop van materialen vielen hoger uit dan verwacht. De Schelde claimt de schade bij de opdrachtgever, werf De Merwede.

Het onderdeel van De Schelde dat energiesystemen en vuilverbrandingsinstallaties maakt, verloor 4,3 miljoen gulden. Er waren te weinig opdrachten. Het aantal werknemers werd teruggebracht van 275 naar 120.

Een aantal overige bedrijven, zoals de machinefabriek, met ongeveer 300 werknemers leden in totaal 4,4 miljoen gulden verlies.

Het enige onderdeel dat winst maakt is Schelde Industriële Constructie (Sicon). Met het monteren van onder meer chemische installaties werd 3 miljoen gulden verdiend. Er zijn 750 werknemers in vaste dienst en vaak leent deze divisie 600 arbeidskrachten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden