Reportage

Een chloorfabriek stilleggen gaat niet zomaar

Een chloorfabriek platleggen gaat zomaar niet. De veiligheid staat voorop. Toch staken ze bij MEB. Want 10 procent erbij, zeggen de bonden, is een bescheiden optelsom van eisen.

Beeld Marcel van den bergh / de Volkskrant

De stakers van chloorfabriek MEB van AkzoNobel koken bijna over: een loonsverhoging eisen van 10 procent 'is níét buitensporig'. 'Bijna de helft was ons eerder al toegezegd, maar we hebben er nooit iets van gezien', zegt de 56-jarige Cor de Bruijn, 35 jaar procesoperator bij AkzoNobel. 'De directie wil dat we ons aan nieuwe gedragsregels houden: we moeten doen wat we beloven. Laten zij daar dan eens mee beginnen', zegt Rick Gotink (41); hij is 22 jaar procesoperator bij AkzoNobel.

Vijftig van de tachtig werknemers van het Membraan Elektrolyse Bedrijf (MEB) zijn maandagmorgen in staking gedaan. Dat blijkt een complexe actie in de Botlek, waar 24 uur per dag, ook in het weekend, hoge pijpen staan te dampen en hier en daar vlammen de lucht in schieten. De rechter bepaalde vrijdag dat de chloorfabriek om veiligheidsredenen niet mag terugschakelen tot 10 procent, zoals de vakbonden wilden, maar voor 40 procent in bedrijf moet blijven. De fabriek maakt deel uit van een cluster van bedrijven die via pijpleidingen zijn verbonden en die van elkaar afhankelijk zijn voor grondstoffen en de verwerking van restproducten en afvalstoffen, legt de woordvoerder van AkzoNobel uit.

Radertje

'Het voelt dubbel', zegt De Bruijn, die maandagavond om elf uur dus ook als staker gewoon aan de slag moet. 'We bouwen een fabriek af, en ondertussen werken we door. Donderdag moet de productie zijn teruggeschroefd tot 40 procent. Dat zou anders meteen de eerste dag al zijn bereikt.'

De onvrede onder de stakers - allen procesoperators die vanachter de computer de productie van chloor aansturen - is groot. De looneis is volgens de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie een 'bescheiden optelsom van het achterblijven van de lonen ten opzichte van een aantal jaren inflatie, het verschil in lonen met werknemers in soortgelijke bedrijven en de looneis van 3 procent voor dit jaar'. AkzoNobel bood 1,75 procent.

Uit onderzoek is gebleken dat de lonen 15 procent achterlopen bij die van hun collega's in de Botlek, stellen de stakers. En ze willen een eigen ondernemingscao. 'We zijn een klein radertje bij een verf- en coatingfabrikant waarbij in Nederland vijfduizend mensen werken. Onze stem wordt niet gehoord. Dat komt doordat AkzoNobel de cao gebruikt om voor iedereen verslechteringen door te voeren, terwijl verbeteringen voor een kleine groep met dezelfde cao in de hand worden tegengehouden', zegt Gotink.

AkzoNobel vindt dat er 'geen enkele reden is voor zo'n volstrekt overtrokken loonsverhoging', zegt de woordvoerder. 'Zo goed gaat het niet in de chemie en de sector heeft last van hoge energieprijzen. Een procesoperator in de Botlek, een mbo-functie, verdient inclusief toeslagen en onregelmatigheid een salaris tot 60 duizend euro. En het verhaal dat de buurman beter betaalt... ach, er is geen medewerker die naar die buurman vertrekt.'

Het steekt de stakers dat ze de zaak niet mogen platleggen. In verband met de veiligheid moet de fabriek warm blijven, zoals dat heet. 'Als er echt iets aan de hand is, kunnen we de fabriek binnen een minuut uit bedrijf nemen. Het is nu afwachten of onze actie effect heeft.' Dan komt de ochtendploeg vrolijk naar buiten. 'Vooruitlopend op de staking hebben ze de elektriciteit die niet nodig leek verkocht. AkzoNobel moet al meteen dure stroom inkopen.'

Werknemers van MEB in Rotterdam tekenen maandag het stakingsregister. Bij de chloorfabriek van AkozNobel mag van de rechter gestaakt worden, mits het bedrijf voor 40 procent blijft draaien. Beeld Marcel van den bergh / de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.