Een branche bomvol afkortingen

De sociale zekerheid grossiert in afkortingen. Op 1 januari 2002 verdween er een aantal, maar kwamen er ook nieuwe voor in de plaats....

IWI: de Inspectie Werk en Inkomen zorgt sinds 1 januari vorig jaar voor het toezicht op de sociale zekerheid. Het komt voort uit het vroegere College Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV) dat een onafhankelijk orgaan was. De IWI is een agentschap van het ministerie van Sociale Zaken.

UWV: het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen is sinds 1 januari 2002 de instantie die de WW- en WAO-uitkeringen betaalt en daarvoor de premies int. Het is ontstaan uit het samengaan van Gak, Uszo, Cadans, Guo en SFB.

SUWI: de regeling Structuur Uitvoering Werk en Inkomen is de codenaam voor de hele verbouwing van de sociale zekerheid die op 1 januari 2002 heeft plaatsgevonden.

CWI: het Centrum voor Werk en Inkomen voert sinds begin vorig jaar de publieke taken uit van het vroegere Arbeidsbureau. Het CWI stelt onder meer vast of iemand recht heeft op WW. De taken die volgens het kabinet privaat konden worden uitgevoerd, gingen naar Kliq.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden